Aktuális

Katasztrófavédelem: Még oltják a gyáli hulladéktüzet

Peking provokációnak tartja a tajvani elnök és az amerikai képviselőház elnökének találkozóját

Tajvan elnöke, Caj Jing-ven helyi idő szerint szerda délután elhagyta a szigetet, és hivatalosan megkezdte 10 napos közép-amerikai látogatását, amelyet két ízben is megszakít az Egyesült Államokban. Tervezett találkozóját Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével „provokációnak” nevezte a kínai kormány illetékes szóvivője ugyancsak szerdán.

Caj közép-amerikai szövetségeseinél, Guatemalában és Belize-ben teendő látogatása során átutazik New Yorkon és Los Angelesen. Tajvani és washingtoni jelentések korábban arról számoltak be, hogy Kaliforniában fog találkozni Kevin McCarthyval.

A két országban tett „látogatásom során ki fogom fejezni tiszteletemet diplomáciai partnereimnek Tajvan támogatásáért”

– jelentette ki az elnök elutazás előtt a taojüani repülőtéren.

Caj Jing-ven az odaúton csaknem 2 napot tölt New Yorkban, ahol részt vesz a Hudson Intézet rendezvényén, s átveszi a washingtoni székhelyű konzervatív agytröszt kitüntetését. Visszafelé Los Angelesben fog átszállni, de lesz ideje a találkozóra McCarthyval, és beszédet mond a Reagan Könyvtárban is.

Kapcsolódó tartalom

Vedant Patel amerikai külügyi szóvivő korábban jelezte, hogy Caj megállói az Egyesült Államok területén „összhangban vannak a korábbi amerikai gyakorlattal, a Tajvannal folytatott nem hivatalos kapcsolattal és az Egyesült Államok politikájával, amely nem változott”.

Peking az amerikai programot, különösen a tervezett találkozót „provokációnak” nevezte, és a találkozó létrejöttének esetére határozott válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

„Az Egyesült Államoknak konkrét lépésekkel kellene teljesítenie kötelezettségvállalását arra, hogy nem támogatja Tajvan függetlenségét”

– fogalmazott Csu Feng-lian.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby helyi idő szerint kedden „nem hivatalosnak” illetve „magánjellegűnek” nevezte Caj rövid vizitjét, és azt közölte, hogy az adminisztrációból senki nem fog találkozni vele.

Tajvannak jelenleg alig több mint egytucatnyi országgal van diplomáciai kapcsolata, többségük latin-amerikai vagy karibi állam, de a Vatikán is közéjük tartozik. A Kínai Népköztársaság (KNK) 182 diplomáciai partnere az „egy Kína” elv értelmében kizárólag a KNK-t ismeri el, Tajvant pedig hivatalosan a részének tekinti.

Kiemelt képünk: Tajvan elnöke, Caj Jing-ven 20223. március 29-én. (Fotó: MTI/EPA)

Ajánljuk még