Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Hszi Csin-ping kínai elnök a jövő héten látogat Oroszországba

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke március 20. és 22. között látogat Moszkvába – jelentette be a kínai külügyminisztérium pénteken.

Vlagyimir Putyin orosz elnök decemberben hívta meg állami látogatásra Hszi Csin-pinget Moszkvába. Mint mondta, a hivatalos vizit „az orosz-kínai kapcsolatok maradandóságát fogja demonstrálni a világnak”, és „az év legfontosabb politikai eseménye lesz a kétoldalú kapcsolatokban”.

Kapcsolódó tartalom

A kínai külügyminisztérium szerint

Hszi elnök oroszországi látogatása erősíti az Új Selyemút kezdeményezés néven is ismert együttműködési programot és az Eurázsiai Gazdasági Unión belüli együttműködést.

A múlt héten a Kínai Népköztársaság Országos Népi Gyűlése megszavazta, hogy Hszi Csin-ping Kína elnöke maradjon egy harmadik ciklusra is. Ehhez Putyin elnök is gratulált, táviratában azt írta, hogy Oroszország nagyra értékeli Hszi Csin-ping személyes hozzájárulását a Moszkva és Peking közötti átfogó partnerségi kapcsolatok és stratégiai együttműködés megerősítéséhez.

Februárban hivatalos állami látogatáson járt Moszkvában Vang Ji kínai államtanácsos, a Kínai Kommunista Párt központi külügyi bizottságának igazgatója,

és kijelentette, hogy a kínai-orosz kapcsolatok „sziklaszilárdak”, és „kiállják a változékony nemzetközi helyzet minden próbáját”.

Kiemelt képünk: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

Ajánljuk még