Rendkívüli

Nagy területen lángol a nádas a Kisalföldön

Orbán Viktor Európa jövőjének legfontosabb kérdéseiről tárgyalt a francia elnökkel

| Szerző: hirado.hu
Európa jövőjének legfontosabb kérdéseiről tárgyalt tegnap este Párizsban Emmanuel Macron francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök. A magyar kormányfő az ukrán-orosz háború kapcsán világossá tette, hogy Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz. Orbán Viktor leszögezte: Magyarország a háború kezdete óta békepárti és az is marad. A miniszterelnök ma délelőtt Nicolas Sarkozy volt köztársasági elnökkel is tárgyalt.

Magyarország békepárti és az is marad – erről tájékoztatta hétfőn Emmanuel Macron francia elnököt Orbán Viktor.

A miniszterelnök sajtófőnöke által jegyzett közlemény szerint hétfőn este a párizsi Elysée-palotában, munkavacsora keretében a francia köztársasági elnök és a magyar kormányfő a kétoldalú kapcsolatok aktuális témái mellett Európa jövőjének legfontosabb kérdéseiről tárgyalt.

Havasi Bertalan azt írta: az orosz-ukrán háború kapcsán Orbán Viktor világossá tette: Magyarország azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaz, majd leszögezte: Magyarország a háború kezdete óta békepárti és az is marad.

Kapcsolódó tartalom

A két vezető megbeszélésének témáiról az Origo írt bővebben. A portál értesülései szerint a háborún túl a találkozó másik központi kérdése az volt, hogy hogyan tudna az Európai Unió hatékony válaszokat adni az Egyesült Államok által okozott kereskedelmi háborúra.

A portál úgy fogalmaz: mindkét vezető úgy látja, hogy az amerikai lépések Európa pozíciójának további a gyengüléséhez fognak vezetni. Erre pedig a következő időszakban valamilyen választ kell adni, különben az egész EU-ban nőni fog a munkanélküliség, a gazdaság pangani fog, ami további súlyos társadalmi ellentétekhez vezethet.

Az Origo szerint Orbán Viktor és Emmanulel Macron között szóba került az is, hogy Washington egyre nagyobb nyomást gyakorol az EU-ra, hogy valamilyen módon lépjen fel Kínával szemben. A portál azt írja: Mind Orbán Viktor, mind Macron elnök egyértelműen amellett áll, hogy nem lehet megszakítani az ázsiai nagyhatalommal a gazdasági kapcsolatokat.

Kapcsolódó tartalom

Szakáli István Lóránd, az Alapjogokért Központ vezető közgazdásza az M1-en arról beszélt: a hétfő esti találkozó is jól mutatja, hogy Magyarország véleményét uniós szinten is figyelembe veszik.

„A francia köztársasági elnök és a magyar miniszterelnök között ez már nem az első, hanem az elmúlt években, ha jól számolom, akkor a harmadik találkozó és az, hogy ez a találkozó létre jött és olyan keretek között, amiről beszéltünk ez pont azt mutatja, hogy nincs szó itt elszigeteltségről, Magyarország véleményét uniós szinten is figyelembe veszik, és hazánk fontos aktora az EU-s együttműködésnek” – fogalmazott Szakáli István Lóránd.

A miniszterelnök kedden reggel Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnökkel is találkozott. A megbeszélésen a magyar-francia kétoldalú kapcsolatokon kívül a legfontosabb nemzetközi témákról, az ukrajnai háborúról és európai politikai ügyekről volt szó.

Párizs, 2023. március 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Nicolas Sarkozy korábbi francia köztársasági elnök találkozója Párizsban 2023. március 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ajánljuk még