Aktuális

A sas leszállt: Orbán Viktor megérkezett Párizsba

Norvégia aggódik Moszkva és Peking afrikai befolyása miatt

Norvégia aggódik a Nyugattal szembeni növekvő bizalmatlanság miatt, amelyet Oroszország és Kína szít a fejlődő országokban, a többi között Afrikában – jelentette ki hétfőn a norvég nemzetközi fejlesztési miniszter.

„Ha valami álmatlanságot okoz nekem, az az a mód, ahogyan a bizalmatlanság növekszik, és ahogyan napjainkban egyes országok táplálják ezt a bizalmatlanságot” – mondta külföldi újságírókkal találkozva Anne Beathe Tvinnereim.

Kapcsolódó tartalom

A Szergej Lavrov orosz külügyminiszter több afrikai látogatása és az afrikai kínai érdekeltségek kapcsán megjegyezte, hogy ezért fontos, hogy Norvégia és a hasonló országok ne vonuljanak ki, hanem növeljék a nemzetközi támogatásukat, „mert a fejlődő országoknak látniuk kell, hogy nem felejtették el őket”.

A miniszter hangsúlyozta: az, hogy Ukrajna segítségre szorul, nem feledteti el a többi válságot és azt, hogy máshol is biztosítani kell a világban az élelmiszerbiztonságot. Hozzátette: a szegény országok nem önként választották, hogy belekeveredjenek ebbe a civakodásba, és véleménye szerint Norvégiának és a nyugati országoknak az az érdeke, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel, így a fejlesztési segéllyel visszaszorítsák ezt a polarizációt.

„Nem vállalhatjuk azt a kockázatot, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, hogy a fejlődő országoknak az legyen az érzésük: a Nyugat mindenki mással szemben áll”.

Norvégia 75 milliárd korona (2 543 milliárd forint) segélyt nyújt öt éven át Ukrajnának, emellett idén további 5 milliárd korona (169,6 milliárd forint) támogatást ad a konfliktus hatásai – így az élelmiszerárak emelkedése – sújtotta szegény országoknak.

Ajánljuk még