Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Cseh államfő: A V4-es formátum elsősorban konzultációs fórum

A visegrádi négyek formátuma olyan konzultációs fórum, amely többek között gazdasági, üzleti, kulturális eszmecserékre szolgál, de nem ambicionálja az alaposabb együttműködést kül- és biztonságpolitikai kérdésekben – vélekedett Petr Pavel cseh államfő Pozsonyban hétfőn, a Zuzana Caputová szlovák elnökkel közösen tartott sajtóértekezleten a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint.

Az új cseh államfő első hivatalos külföldi útján, Pozsonyban a szlovák hivatali kollégájával tartott találkozóját követően ugyanakkor úgy vélte, hogy bővülőben van az együttműködés a Slavkovi Hármak (Ausztria, Csehország és Szlovákia) és a kelet-közép-európai NATO-tagországokat tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) keretében. Hozzátette: üdvözölne egy szorosabb együttműködést a V4-ek és a balti országok között.

Kapcsolódó tartalom

Zuzana Caputová a találkozó után kijelentette:

Szlovákia és Csehország azonos álláspontot képvisel a külpolitikában, a jogállam alapelveinek védelme és a nemzetközi jog betartása tekintetében.

„Olyan nemzetközi jogok sérülnek, vagy tiporják lábbal őket az Ukrajnában zajló orosz agresszió nyomán, mint az államok területi integritása és szuverenitása. Ezek olyan ügyek, amelyek gyengítik a V4-es formátumot is, mert világos, hogy ilyen fontos dolgokban nincs egyetértés, azonos nézet” – idézte Zuzana Caputová kijelentését a szlovák hírügynökség.

A két államfő megerősítette azt a tervét, hogy áprilisban együtt látogatnak el Ukrajnába.

Zuzana Caputová újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: tekintettel a szlovákiai politikai pártok jelenlegi támogatottságára, „elképzelhetőek bizonyos félelmek” Szlovákia jövőbeni külpolitikai irányultsága, illetve az Ukrajnának nyújtandó további segítség ügyében. Ugyanakkor hozzátette:

bízik a „demokratikus oldal” mozgósításában, és abban, hogy egy olyan kormány hozható létre, amely „a nyugati civilizáció térképén tartja Szlovákiát.”

Szlovákiában decembertől ügyvezető kormány van hivatalban, miután egy parlamenti bizalmi szavazáson megbukott Eduard Heger kabinetje. A pozsonyi törvényhozás január végén elfogadott határozata értelmében Szlovákiában szeptember végén előrehozott parlamenti választást tartanak. Az utóbbi időszak felmérései szerint az ellenzéki pártok, leginkább a Robert Fico korábbi miniszterelnök vezette Irány (Smer-SD) erősödését, egyúttal a kormánykoalíció pártjai támogatásának erőteljes visszaesését mutatják.

Petr Pavel kétnapos hivatalos szlovákiai útja során, hétfőn találkozik Eduard Heger ügyvezető szlovák miniszterelnökkel, kedden pedig Boris Kollárral, a szlovák parlament elnökével is.

Ajánljuk még