Rendkívüli

Lövöldözés történt egy németországi általános iskolánál

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Stoltenberg: Itt az ideje, hogy ratifikálják a finn és a svéd csatlakozást

Itt az ideje, hogy a még hiányzó tagországok is ratifikálják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását és teljes mértékben befogadják az észak-atlanti szövetségbe a két észak-európai országot – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kedden Helsinkiben, a ratifikációt még nem teljesítő Magyarországra és Törökországra utalva.

Sanna Marin finn kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján Stoltenberg elmondta: a Törökországgal folytatott egyeztetéseken sikerült haladást elérni, és a jövő héten tárgyalást folytatnak majd Brüsszelben a török, a svéd és a finn kormány képviselői.

Kapcsolódó tartalom

A két észak-európai ország tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz az ukrajnai háború kirobbanása után. A bővítéshez szükséges, hogy az összes tagállam ratifikálja a csatlakozást. Törökország a kezdetektől ellenezte a bővítést arra hivatkozva, hogy Svédország – Ankara megítélése szerint – kurd terroristáknak ad menedéket.

Stoltenberg azt mondta, mindkét ország teljesítette már az Ankara által tavaly nyáron megszabott feltételeket.

A két ország „már most sokkal jobb helyzetben van, mint a jelentkezésük előtt, mert elképzelhetetlen, hogy a NATO ne reagálna abban az esetben, ha valamilyen fenyegetés érné Svédországot vagy Finnországot

– fogalmazott a NATO-főtitkár.

Sanna Marin megjegyezte, hogy még a magyar parlamentnek is ratifikálnia kell a NATO-bővítést, amelyet a magyar kormány – a finn miniszterelnök szavai szerint – támogatásáról biztosított, és nem támasztott feltételeket a jóváhagyásához.

Kapcsolódó tartalom

Jens Stoltenberg Magyarországgal kapcsolatban úgy fogalmazott:

azt reméli, Budapesten „gyorsan” zöld jelzést kaphat az ügy.

Stoltenberg az újságírók előtt azt is kijelentette, hogy a NATO-tagállamok között egyetértés van arról, hogy Ukrajna „hosszú távon” a szövetség tagja lesz, de jelenleg egyelőre Kijev Oroszországgal szembeni támogatására fókuszálnak.

Kiemelt képünk: MTI/EPA

Ajánljuk még