Fontos

A rezsivédelmi költségvetés volt a kormányülés témája

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem sikerült megbuktatni az ellenzéknek a cseh kormányt

Nem sikerült megbuktatni a cseh ellenzéknek a Petr Fiala miniszterelnök vezette jobbközép ötpárti koalíciós kormányt.

Az ellenzéki ANO mozgalom kedden benyújtott kormány elleni bizalmatlansági indítványát a parlamenti alsóházban a csütörtökre virradóra megtartott szavazáson a teremben jelenlévő 183 képviselőből csak 81 támogatta, míg 102-en ellene szavaztak. Az ANO indítványát a mozgalom képviselőin kívül csak a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom képviselői szavazták meg.

Kapcsolódó tartalom

A hatályos szabályok szerint a 200 tagú képviselőházban a kormány megbuktatásához az ellenzéknek 101 támogató szavazatra lett volna szüksége. Ez eleve kizárt volt, mert az alsóházban a kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 72 képviselője van.

Petr Fiala miniszterelnök és több miniszter is a kétnapos, összesen mintegy 25 órás vitában azt mondták, hogy a bizalmatlansági indítvány benyújtásával az ANO mozgalom elnökének Andrej Babisnak az államfőválasztási kampányát kívánták támogatni. Alena Schillerová, az ANO frakcióvezetője ezt határozottan tagadta. Schillerová kijelentette: a kormány hibát hibára halmoz, a lakosság elégedetlen tevékenységével, ezért az ellenzéknek meggyőződése, hogy távoznia kellene tisztségéből.

Andrej Babis volt miniszterelnök nem vett részt a vitában, s előzetes bejelentése ellenére a szavazáson sem jelent meg. Babis bejutott az államfőválasztás január 27-én és 28-án sorra kerülő második fordulójába, ahol Petr Pavel, nyugalmazott tábornok az ellenfele. Az ellenzéki politikus távolmaradását azzal magyarázta, hogy nem akarta kampánycélokra kihasználni a bizalmatlansági indítvány vitáját, amivel a kormánykoalíció vádolta.

A Fiala-kormány ellen ez volt a második, sikertelen ellenzéki bizalmatlansági indítvány. Az ANO első bizalmatlansági indítványa tavaly szeptemberben szintén sikertelenül végződött.

A cseh kormányok ellen eddig összesen 17 alkalommal nyújtottak be bizalmatlansági indítványt, amelyek azonban csak egyszer végződtek sikerrel. A szociáldemokraták 2009 áprilisában – az első cseh európai uniós elnökség idején – így buktatták meg a Miroslav Topolánek vezette jobbközép kabinetet.

Ajánljuk még