logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

48 perc – Európa eddig sem volt világpolitikai szereplő, ezek után végképp nem az

| Szerző: hirado.hu
Az új év első adásában Hont András, az Átlátszó újságírója, Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Megadja Gábor eszmetörténész és Schiffer András ügyvéd voltak Lánczi Tamás vendégei az M1 és a hirado.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásában. A beszélgetésben az orosz–ukrán háború következményei és a hidegháború veszélye is terítékre került.

Lánczi Tamás felvezetésként egy hidegháború esélyének kirobbanásáról kérdezte vendégeit.

Megadja Gábor eszmetörténész szerint nem jók a jelek, és

az orosz–ukrán konfliktussal kettészakították a világot. Ebben Európának nem osztottak lapot,

az öreg kontinens szerepe most az, hogy végrehajtson bizonyos kéréseket, és finanszírozza majd az újjáépítést, bár azt nem tudni, miből. Európa eddig sem volt világpolitikai szereplő, ezek után végképp nem az. Az amerikaiaknak és kínaiaknak kiváló ez a helyzet, az oroszoknak kevésbé.

Megadja Gábor (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Hont András, az Átlátszó újságírója arra mutatott rá, hogy mindenkit a saját baja érdekel, ezért senki nem aggódik Európáért a világban. Ugyanakkor szkeptikus a hidegháború kirobbanásával kapcsolatban, mert ott két nagy blokk állt egymással szemben, megvolt mindkettőnek a saját eszmerendszere, ilyen most nincs. Nyugaton egy belső harc zajlik a kulturális térben a politikai korrektség kapcsán.

Megadja Gábor úgy gondolja, hogy létezik ma is két blokk, és a hidegháború vége felé az eszméket is kevésbé lehetett megkülönböztetni.

Schiffer András és Hont András (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Schiffer András ügyvéd szerint a hidegháború kifejezés erős, pontosan azért, mert a két rend ideológiailag és katonailag jól elkülönült. Most

a Nyugat visszaszorult a világ egy részére, az oroszokat nem igazán támogatja senki, de ha megnézzük, hogy az Egyesült Államok mögött kik állnak a NATO-n kívül, akkor nincsenek sokan.

A dél-amerikai országokban gyengül az USA befolyása, Afrikában úgyszintén és a Közel-Keleten is.

Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója történelmi példaként az első világháború előtti helyzetet hozta fel. Akkoriban egyfajta technológiai vita zajlott, ahogy az zajlik most is, akár a félvezetők terén vagy éppen a gazdaságban a dollár helyzetében. A technológiai előny megtartása egyre nehezebb az USA számára, míg Kínában saját operációs rendszert hoztak létre, saját programjaik vannak, hogy függetlenedhessenek az Egyesült Államoktól.

Kiszelly Zoltán (Fotó: hirado.hu/Horváth Péter Gyula)

Hont András szerint az analógia annyiban áll, hogy

az első világháború előtt a világ egyfajta telítettségi állapotba került, nem volt lehetőség azon a szisztémán belül hova nőni, és ez van ma is.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még