logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Áram nélkül maradt Moldova

| Szerző: hirado.hu
Az ukrajnai energiarendszert ért rakétacsapások a szomszédos Moldovában is jelentős áramkimaradásokat okoztak. Az ország a szovjet idők óta össze van kötve Ukrajna energiahálózatával, ez az oka annak, hogy Európa legszegényebb országában súlyos nehézségek adódtak. A fővárosban, Kisinyovban nem működtek a jelzőlámpák, és több vonalon a tömegközlekedés is leállt.

A forgalom akadozott, az üzletek és az irodák is világítás nélkül maradtak szerdán Kisinyovban, de hasonló volt a helyzet az ország nagy részében is, miután az orosz hadsereg a szomszédos Ukrajna energiahálózatára mért rakétacsapásokat.

„Egyszer csak megállt a trolibusz, majd a sofőr közölte az utasokkal, hogy nincs áram. Aggódunk, mert itt maradtunk a kisgyerekekkel ebben az időjárásban.”

 – mesélte az egyik utas. Az üzletekben is a sötétben vásároltak az emberek.

Az általános elégedetlenséget tovább fokozza, hogy a hatóságok és a moldovai energiaszolgáltató is felszólította az ország déli és középső részén élő lakosságot, hogy takarékoskodjanak az árammal.

A Reuters hírügynökség szerint a fővárosban már késő délutánra sikerült helyreállítani az áramszolgáltatást, miként a Moldovához tartozó Dnyeszter Menti Köztársaság fővárosában, Tiraszpolban is. Az egykori szovjet-tagállam azonban még nem lélegezhet föl, ugyanis az oroszországi gázszállítmányok sem érkeznek meg időben.

A Gazprom bejelentette, hogy csökkenti, de akár teljesen el is zárhatja a vezetéket arra hivatkozva, hogy nem látja biztosítottnak, hogy a tranzitgáz célba ér.

Ha ez valóban megtörténik, akár már november végétől leállhat az Ukrajnán keresztül Európába menő orosz gáz szállítása.

Moldova a térség legszegényebb állama, ugyanakkor nem ez az első ilyen áramkimaradás, mivel a moldovai elektromos hálózat a szovjet idők óta összeköttetésben van az ukrajnai és Dnyeszter melléki hálózatokkal.

Az ország egyre kilátástalanabb helyzetét ráadásul tovább fokozza a több mint 1200 kilométer hosszú közös határa Ukrajnával, ugyanis a háború kitörése óta itt a legmagasabb az egy főre jutó ukrán menekültek száma is.

 

Ajánljuk még