logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiss Rajmund: Lejárhat a biankó csekkek ideje

| Szerző: hirado.hu
Kiss Rajmund volt diplomata, a Mathias Corvinus Collegium Diplomáciai Műhelyének vezetője nyilatkozott portálunknak az amerikai félidős választásokkal kapcsolatban.

– Republikánus győzelem esetén eltolódhat-e egy békepártibb irányba az Egyesült Államok politikája az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban?

– Egy új republikánus többségű szenátus, új elnökkel is támogatni fogja Ukrajnát, azonban egy stratégiailag átgondolt és főleg ellenőrizhető fegyver, pénzügyi és humanitárius segély formájában.

Az amerikaiak több, mint 70 százaléka támogatná Ukrajnát az oroszországi háborúban, de mint több ellenzéki politikus is jelezte, a biankó csekkek ideje lejárt.

A Biden-adminisztráció az idei évben 52 milliárd dollár értékben, 15 milliárd pénzügyi, 27 milliárd katonai és 9,5 milliárd dollár humanitárius segéllyel támogatta Ukrajnát, miközben az Európai Unió 16, Nagy-Britannia 6 milliárddal járult hozzá a segítségnyújtáshoz. Az elmúlt napok kampánya alatt több republikánus jelölt hangsúlyozta, hogy Ukrajna egy fillért sem fog kapni, de az eddigi szavazásoknál is több republikánus képviselő igennel szavazott.

– Milyen következményekkel járhat egy a választásokat követő belpolitikai bizonytalanság, lehetnek-e újabb zavargások a liberális nagyvárosokban?

– A liberális nagyvárosokban bármikor lehetnek zavargások, a belpolitikai bizonytalanság folyamatosan a felszínen van. A vagyoni egyenlőtlenségek, abortusz, Ukrajna, etnikai kérdések. A félidős választásoknak a belpolitikában is lehet következménye, főleg, ha egy jelentős republikánus győzelem után a volt elnök, Donald Trump bejelenti az indulását a 2024-es elnökválasztáson.

Az elnök személye a liberális oldalon megosztóbb, mint maga a Republikánus Párt győzelme.

– Egy konzervatív fordulat esetén várható, hogy a republikánusok megtorpedózzák a NATO-ra vonatkozó fiskális elképzeléseket?

– Az amerikai globális érdekérvényesítésben még ha regionálisan is, de a NATO-nak kiemelt szerepe van. Az orosz–ukrán háború következtében az USA európai geopolitikai és gazdasági szerepe megkérdőjelezhetetlen lett. Miközben Oroszország jobban elszigetelődik, mint a Szovjetunió a hideg háború alatt, a NATO-tagság várhatóan bővülni fog Svédországgal és Finnországgal, ami szintén az Egyesült Államok nemzetközi érdekérvényesítését jelenti Oroszországgal szemben, még akkor is, ha az igazi versenytárs már minden szempontból Kína.

– Az amerikai–magyar kapcsolatokat tekintve az egyik legsúlyosabb konfliktus az adópolitikával kapcsolatban alakult ki. Nemrég több republikánus politikus is kiállt hazánk mellett ezzel kapcsolatban. Várható-e, hogy egy republikánus többségű törvényhozás változást hozhat?

– Több republikánus szenátor, Mike Carpo, Jim Risch is többször bírálta a Biden-adminisztrációt, amiért a kormányzat egyoldalúan felmondta a korábban megkötött adóegyezményt Magyarországgal. Hazánk nemzetközi versenyképességének és tőkevonzó képességének az egyik pillére a vállalkozásbarát adópolitika, ezért nem támogattuk a globális minimumadót, és erre válaszul az amerikai pénzügyminisztérium büntetésül felrúgott egy bilaterális egyezményt. Remélhetőleg ebben a kérdésben sikeresebb lesz a magyar érdekérvényesítés egy republikánus többségű képviselőházban.

Kapcsolódó tartalom

 

Ajánljuk még