logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magas érdeklődés mellett zajlik az előzetes szavazás az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban magas részvétel mellett zajlik az előzetes szavazás azokban az államokban, ahol erre lehetősége van a polgároknak a november 8-ai törvényhozási választási nap előtt – derül ki a Floridai Egyetem hagyományos választási projektjének adataiból.

Közép-európai idő szerint késő estig több mint 30 millió ember adta le voksát abban a 45 szövetségi államban, ahol már zajlik a választás. Huszonhárom államból rendelkezésre álló számok szerint a szavazók 44 százaléka regisztrált demokrata támogató, 33 százalékuk regisztrált republikánus választó, 22 százalék pedig független.

A Floridai Egyetem választási kutatásából az is kiderül, hogy az előzetes szavazáson idén különösen aktívak Georgia és Florida választói. A közvélemény-kutatások szerint Floridában a republikánusok meggyőző előnnyel rendelkeznek, Georgia állam ugyanakkor, különösen a szenátusi választást tekintve, billegő államnak számít, amelyen akár a felsőházi többség is múlhat.

Két éve az elnökválasztás napja előtt 101 millió amerikai szavazott, 2018-ban, a legutóbbi félidős választásokon 39 millió volt az előzetesen szavazó polgár száma.

Az Egyesült Államokban a szavazók a legtöbb államban személyesen és levélben is leadhatják szavazatukat a választás hivatalos napját megelőzően. Az előzetes szavazás lehetősége a különböző szövetségi államokban eltérő időpontban nyílt meg.

Az Egyesült Államokban az úgynevezett félidős választás hivatalos időpontja november 8. A választók döntenek a törvényhozás alsóházának mind a 435 tagjáról, valamint a száztagú felsőház, a Szenátus 35 új tagjáról. Harminchat államban kormányzóválasztást is tartanak, és számos helyen önkormányzati és egyéb helyi tisztségviselőket is választanak az Egyesült Államok polgárai jövő kedden.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még