Aktuális

Ma este kiderül, ki lesz a győztes! Kövesse nálunk a Csináljuk a fesztivált! döntőjét!

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Benyújtotta lemondását a dán miniszterelnök

Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdán közölte, hogy benyújtotta lemondását a királynőnek, és megkezdi a politikai középen átívelő koalíció lehetőségének feltérképezését.

A szociáldemokrata politikust támogató pártcsoport kismértékű győzelmet aratott a keddi parlamenti választásokon. A tárgyalások várhatóan hosszadalmasak lesznek, mivel Frederiksen támogatói és ellenfelei egyaránt kétségeket fogalmaztak meg egy ilyen koalíció megalakításával kapcsolatban.

A baloldali blokk, amelynek Frederiksen szociáldemokrata pártja is tagja, 90 mandátumot szerzett, ami a lehető legcsekélyebb többség a 179 fős parlamentben, míg a jobboldali blokk 72 mandátummal rendelkezik, egy újonnan alakult centrista párt pedig 16-tal.

Frederiksen azzal kampányolt, hogy széles körű koalícióra van szükség a hagyományos bal- és jobboldali megosztottságon keresztül. Érvelése szerint a nemzetközi bizonytalanság idején politikai egységre van szükség.

A kormányfő október 5-én közölte, hogy előrehozott parlamenti választásokat tartanak november 1-jén. A szociáldemokrata miniszterelnök ezzel engedett az egyik vele szövetséges pártnak, amely azzal fenyegetőzött, hogy megbuktatja a kormányt, ha nem írnak ki előrehozott választásokat. Az ultimátum azzal állt összefüggésben, hogy bírálták a kormányfőt amiatt, hogy nem megfelelően kezelte a dániai nyércállománynak a koronavírus terjedése miatt elrendelt levágása körüli helyzetet.

A dán kormány 2020 novemberében rendelte el az ország 17 milliós nyércállományának leölését az állatokban felfedezett vírusmutációk miatt. A rendelkezés nagy botrányt váltott ki, különösen azután, hogy kiderült, az akkori élelmiszerügyi és mezőgazdasági miniszter jogalap nélkül adta ki az utasítást. A kormány aztán csak utólagosan teremtette meg az állatok levágását lehetővé tevő rendelet jogi alapját.

A parlamenti választásokat Dániában az eredetileg tervezettnél hét hónappal korábban tartották meg.

Kiemelt képünk: Mette Frederiksen dán miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt vezetője a párt eredményváró rendezvényén a dániai előrehozott parlamenti választások estéjén, 2022. november 1-jén Koppenhágában. (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Martin Sylvest)

Ajánljuk még