logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Brüsszel szankciói semmibe veszik az európai érdekeket

| Szerző: hirado.hu
Primitív és katasztrofális a szankciós politika – jelentette ki Orbán Viktor Berlinben. A miniszterelnök azt mondta: Brüsszel szankciói semmibe veszik az európai érdekeket, és tönkreteszik a német és a magyar gazdaságot. Moszkvát viszont hozzásegítik ahhoz, hogy fél év alatt annyi pénzt keressen az energiahordozókon, mint korábban egy év alatt. Orbán Viktor kiemelte, hogy nem az embargót mint eszközt, hanem a szankciós politikát és annak megvalósítását kifogásolja – számolt be az M1 Híradója.

„Meg kell mondanom őszintén, hogy amit a bizottság csinál a szankciók ügyében az katasztrofális” – fogalmazott az Oroszország elleni szankciókról szólva Orbán Viktor egy berlini panelbeszélgetésen.

A miniszterelnök hozzátette: az Európai Bizottság „rendkívül primitív módon kivitelezett rendszert” épített ki a szankciókkal, Moszkvát viszont hozzásegíti ahhoz, hogy fél év alatt megkeressen annyi pénzt az energiahordozók értékesítésével, mint korábban egy év alatt. A miniszterelnök hozzátette: „ez egy rendkívül primitíven kivitelezett rendszer, amely teljes egészében negligálja az európai érdekeket.”

„És ezek a szankciók ebben a formában megölnek bennünket. Tönkre fogják tenni a német gazdaságot, tönkre teszik a magyar gazdaságot, ez nem jó! Tehát szankciókat másként kell kivetni.”

Ha jól csináltuk volna a szankciókat, az energiaárak nem lennének az égben – húzta alá a kormányfő. Hozzátette, lehet úgy hozni szankciókat, hogy az energia terén nem tesszük tönkre magunkat, de a bizottság nem volt erre képes.

Orbán Viktor szerint „szankciót ott érdemes csinálni, ahol te vagy az erősebb. Tehát szankciót mindig az erős vet ki a gyengére. Most energiaügyben mi törpék vagyunk, az oroszok meg óriások. Most a törpe szankcionálja az óriást. És csodálkozunk, hogy a törpe belehal? Itt intelligensebben kell csinálni”.

Kapcsolódó tartalom

A miniszterelnök úgy fogalmazott: hosszabb távon az a cél, hogy 4–5 alternatív energiabeszerzési lehetőséggel tudjon az EU tervezni.

Orbán Viktor a magyar vétóról szólva azt mondta: az mindig a magyar érdekek szem előtt tartásának az elvét tükrözi.

„Kénytelen vagyok mindig azt mondani: ha szankció, akkor nekem van egy problémám. Segítetek megoldani vagy nem? Ha nem segítetek, vétózok. Ha segítetek, akkor elfogadom a megoldást, és csináljatok, amit akartok. De azt nem lehet, hogy a magyarokat félrerugdossátok a sarokba. Hogy az ő problémáik nem érdekesek.”

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormányfő kétnapos berlini látogatásának egyértelmű hozadéka lehet, hogy a magyar álláspontot személyesen ismertethette meg mind a német kancellárral, mind a német közvéleménnyel.

A hétfői és a keddi találkozókon a miniszterelnök egyértelművé tette, hogy számára a magyar érdekek képviselete a legelső, de jó kompromisszumokkal ezek összhangba hozhatók az európai uniós érdekekkel – tudósított az M1 Híradója Berlinből.

Kiemelt képen: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Brüsszelben, 2022. január 24-én. (Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP/John Thys)

Ajánljuk még