logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vizsgálják az uniós vakcinabeszerzést – fogy a levegő Ursula von der Leyen körül

| Szerző: hirado.hu
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke most nem az orosz–ukrán háború miatt kerülhet a középpontba, hanem amiatt, mert ma kezdik el vizsgálni Brüsszelben a botrányos uniós vakcinabeszerzést. A vádak szerint Von der Leyen többször egyeztetett telefonon a Pfizer vezérigazgatójával a 35 milliárd eurós beszerzésről. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, ugyanis az üzeneteknek nyoma veszett.

Hétfőn ül össze Brüsszelben az Európai Parlament koronavírussal foglalkozó különbizottsága az uniós vakcinabeszerzési botrány miatt. Mint ismeretes,

az ügy előzménye, hogy tavaly Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szabálytalanul, SMS-ekben egyeztetett a Pfizer vezérigazgatójával az EU-s oltóanyag-vásárlásról, nagyjából 35 milliárd euró értékben. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, ugyanis az üzeneteknek nyoma veszett.

Érdekes, hogy a mai meghallgatáson a Pfizer vezérigazgatója nem vesz részt. Az üzletember jelezte, hogy maga helyett a vállalat nemzetközi piacokért felelős elnökét küldi el. Pedig a rivális gyártók, az AstraZeneca és Moderna vezetői várhatóan jelen lesznek az uniós vakcinabeszerzési botrányt tárgyaló ülésen. Ursula von der Leyen még 2020 decemberében jelentette be, hogy engedélyezték a Pfizer oltóanyagát az unióban. Így érkezhetett az első 300 millió adag.

A kép illusztráció. (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A szállítmányok egymást követték. Néhány hónappal később pedig újabb, összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai Pfizer-BioNTech gyógyszergyártóval. Ugyanakkor felmerült annak a gyanúja, hogy a megállapodás nem volt jogszerű.

A The New York Times 2021 áprilisában számolt be arról, hogy a 35 milliárd eurós beszerzésről Ursula von der Leyen egészen egyszerűen SMS-ben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Az ügy hatalmas felháborodást váltott ki és több eljárás is indult. Az Európai Számvevőszék vizsgálata súlyos szabálytalanságokat tárt fel. A Pfizerrel kötött szerződés előkészítéséről az Európai Bizottság semmilyen háttérdokumentumot nem tudott felmutatni. És nem voltak hajlandók ismertetni Von der Leyen és a Pfizer-vezér közötti üzenetváltás tartalmát sem. Az uniós ombudsman jelentése szerint ezzel megsértették az uniós átláthatóság szabályait. A kétes vakcinabeszerzés miatt korábban több uniós képviselő is felszólította az Európai Bizottság elnökét, hogy mondjon le. A litván Stasys Jakeliuna azt kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen az egyik amerikai gyógyszerészeti cég orvosigazgatója. Ezért szerinte összeférhetetlen, hogy a vakcinabeszerzésől a bizottság elnöke egyszemélyben tárgyaljon.


Soós Eszter Petronella politológus szerint

„kellemetlen áthallás, hogy Von der Leyen korábbi német védelmi miniszteri tevékenysége után is hasonló problémák merültek fel. A Bundestag egy vizsgálóbizottsága nagyon kereste volna az üzeneteit. A minisztérium a Von der Leyen vezetése alatt kötött külső tanácsadói szerződésekeit akarták megvizsgálni, mert felmerült, hogy a szerződések odaítélése során a szigorú eljárásrend helyett a személyes kapcsolat lehetett a döntő”.

Kapcsolódó tartalom

Több más uniós politikus nevéhez is köthetők kényes ügyek. Az Origo írt arról néhány napja, hogy az Európai Bizottság alelnökét, Vera Jourovát korrupció miatt letartóztatták évekkel ezelőtt. Ő volt az, aki többször is az új pénzek megvonásával fenyegette és beteg demokráciának nevezte Magyarországot. A portál hangsúlyozta: kiderül, hogy 33 napot töltött letartóztatásban, előzetes politikus brüsszeli biztos lett.

A vád szerint Vera Jourová, a cseh kormány regionális fejlesztéséért felelős helyettes államtitkárként kétmillió cseh koronát, vagyis mintegy 30 millió forint kenőpénzt fogadott el egy kastély felújítására szánt uniós támogatásból. Mivel nem találtak elég bizonyítékot ellene, végül felmentették.

Ajánljuk még