logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Előre hozott parlamenti választások kezdődtek Bulgáriában

Előre hozott parlamenti választások kezdődtek Bulgáriában vasárnap, ez már a negyedik parlamenti választás 2021 tavasza óta.

A balkáni országban már a negyedik parlamenti választást tartják 2021 áprilisa óta. Több mint tizenegyezer helyszínen 6,6 millió választó járulhat az urnákhoz helyi idő szerint reggel hét és este nyolc között. A szavazók huszonhárom párt és hat pártszövetség közül választhatnak.

Közvélemény-kutatások szerint a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobbközép párt a legfőbb esélyes, a felmérések alapján akár a szavazatok 25 százalékát is megszerezheti.

Második helyre a GERB fő riválisát, a reformpárti Folytatjuk a Változást (PP) pártot várják 16 százalékkal.

A PP kormánya júniusban megbukott egy bizalmatlansági szavazáson. A párt volt miniszterelnöke, Kiril Petkov elutasította a koalíciót a GERB-bel és annak vezetőjével, Bojko Boriszovval. Boriszov kormányzásának a korrupcióellenes tüntetések vetettek véget 2021 áprilisában.

A felmérések alacsony részvételi arányra számítanak.

Szakértők szerint a választás nyomán széttagolt parlament jöhet létre, amelyben akár nyolc párt is elérheti a 4 százalékos bejutási küszöböt. Ez megnehezítheti a koalíciós tárgyalásokat, miközben az országban megélhetési válság alakult ki az ukrajnai háború miatt, és száguld az infláció. A bolgár törvényhozás 240 főből áll.

Kiemelt képünk: MTI/EPA/Vassil Donev

Ajánljuk még