logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A lengyel kormánypárt azt reméli, hogy Giorgia Meloni jó irányba vezeti az új olasz kormány politikáját

A vezető lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) számára nehéz lehet az új olasz kormánykoalíció, mert annak két kisebb pártja oroszbarát álláspontot foglal el, de bízik abban, hogy a valószínű miniszterelnök, az euroatlanti irányultságú és ukránbarát Giorgia Meloni az általa kívánt irányba tudja vezetni a kormány politikáját – jelentette ki a PiS szóvivője hétfőn a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva.

Radoslaw Fogiel arra reagált, hogy részeredmények szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá Olaszország és a Liga alkotta jobboldali koalíció megnyerte a vasárnapi olasz parlamenti választásokat, és Giorgia Meloni, az FdI elnöke valószínűleg miniszterelnök lesz.

A szóvivő rámutatott: a PiS együttműködik az FdI-vel az Európai Parlamentben (EP) az Európai Konzervatívok és Reformerek frakcióban. „Meloninak viszont természetesen két más párttal kell kormányt alakítania” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Fogiel úgy vélte: a PiS szempontjából nehéz lehet az új olasz kormánykoalícó, mégpedig azért, mert a két kisebb párt vezetői, Silvio Berlusconi és Matteo Salvini „oroszbarát álláspontokat foglalnak el”.

Fogiel „az egyik legerősebb NATO-párti, euroatlanti- és ukránpárti olasz politikusnak” nevezte Melonit, és reményének adott hangot, hogy a leendő miniszterelnök „olyan irányban vezetheti kormányát, amilyenben szeretné”.

Hangsúlyozta: a PiS olyan olasz kormányra számít, amely „úgy fogja fel az Európai Unió (EU) működését, ahogyan azt az alapszerződésekben rögzítették”. Az EU a tagállamok közössége kell, hogy legyen, és ne vonjon magához új hatásköröket – jelentette ki.

Marcin Kierwinski, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) főtitkára a Radio Zet kereskedelmi rádióban aggodalmát fejezte ki az olasz választási eredmények miatt. Szerinte fenyegetést jelent a lengyel és az európai biztonságra nézve, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnököt „nyíltan támogató személyek fontos miniszterek lehetnek” az olasz kormányban.

Salvinit a politikus „Putyin ügynökének” nevezte. Berlusconiról viszont elmondta: ő az ukrajnai háború kitörése óta nem támogatja az orosz elnököt. A PO és a Berlusconi vezette Forza Italia az Európai Néppárt frakciójába tartoznak az Európai Parlamentben.

Ajánljuk még