logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Putyin részleges mozgósítást rendelt el

| Szerző: hirado.hu
Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Oroszországban részleges mozgósítást rendelt el, amely a védelmi tárca szerint mintegy 300 ezer embert érint.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

Putyin ezt egy nappal azután jelentette be televíziós beszédben, hogy négy orosz ellenőrzés alatt álló ukrajnai régió a szeptember 23. és 27. közötti időszakra népszavazás megtartását kezdeményezte az Oroszországhoz történő csatlakozásról.

Az orosz elnök közölte, hogy Oroszország el fogja fogadni a régiók lakosságának döntését, és biztosítani fogja a szakadár Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban, valamint a teljes vagy részleges megszállás alá került Herszon és Zaporizzsja megyében a referendum lebonyolításának biztonságos feltételeit.

A Putyin által aláírt, a Kreml honlapján közzétett, szerdától hatályos rendelet értelmében a hadkötelezettség alá csak a tartalékban lévő állampolgárokat vonják be, akik az ukrajnai háború tapasztalatainak figyelembevételével további kiképzésben részesülnek, és a „különleges hadműveletben” részt vevő szerződéses katonákkal azonos javadalmazásban részesülnek.

A bevonulás alóli felmentés az életkor, az egészségi állapot és a szabadságvesztésről szóló bírósági ítélet miatt lehetséges.

Kapcsolódó tartalom

A régiók vezetői utasítást kaptak, hogy a mozgósítás során biztosítsák a sorozást. Az egyes régiókra vonatkozó sorkötelezettség időzítését és mértékét a védelmi minisztérium határozza meg.

Putyin kijelentette, hogy

a hadiipari komplexum vezetői közvetlenül felelősek a fegyverek és hadfelszerelések gyártásának, valamint kapacitásuknak növeléséért.

Azt hangoztatta, hogy a részleges mozgósítás teljes mértékben megfelel az országot fenyegető veszélyeknek. Mint mondta, az intézkedésre Oroszország szuverenitásának és területi integritásának védelme, a nép és „a felszabadított területeken élő emberek biztonságának garantálása érdekében van szükség”.

Nincs erkölcsi jogunk arra, hogy szeretteinket szétmarcangolásra engedjük át a hóhérnak, és nem tehetjük meg, hogy ne halljuk meg törekvésüket, hogy maguk határozzák meg a jövőjüket” – fogalmazott Putyin.

Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy

Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, és „ez nem blöff”.

Azt állította, hogy a Nyugat szét akarja rombolni Oroszországot és nem engedte, hogy Ukrajna diplomáciai úton rendezze vele a konfliktust, pedig az áprilisi isztambuli tárgyalások alatt készséget mutatott a megegyezésre.

Korábban a Kreml és kormánypárti tisztségviselők többször hangoztatták, hogy Oroszország nem készül mozgósításra. Az orosz tőzsdeindex a bejelentés hatására 9,45 százalékponttal csaknem 2000 pontra esett, miután hétfőn az ukrajnai régiókban megtartandó népszavazásra is negatívan reagált.

Putyin szerint a Nyugat el akarja pusztítani Oroszországot, ahogy a Szovjetuniót is megtörték

A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint

Putyin úgy fogalmazott: A Nyugat célja Oroszország meggyengítése, megosztása és elpusztítása.

Az elnök szerint nyugaton már egyenesen azt mondják, hogy 1991-ben meg tudták törni a Szovjetuniót, most pedig magának Oroszországnak is eljött az ideje, hogy sok, egymással harcoló régióra szakadjon. „Ennek a Nyugatnak az a célja, hogy meggyengítse, megosztja és végső soron elpusztítsa országunkat” – mondta az államfő szerdai televíziós beszédében Vlagyimir Putyin.

A hadművelet célja Donbász felszabadítása

A RIA Novosztyi arról számolt be, hogy Putyin elnök a különleges katonai művelet céljának Donbász teljes felszabadítását nevezte.

Szerinte a kijevi rezsim lemondott a kérdés békés rendezéséről és amikor atomfegyverre vonatkozó igényeket fogalmaztak meg, akkor világossá vált, hogy egy új offenzíva elkerülhetetlen, melynek célpontja a 2014-ben annektált Krím-félsziget lenne.

Putyin szerint ilyen helyzetben az egyedüli megoldás a megelőző különleges hadművelet megindítása volt.

A TASZSZ értesülése szerint Szergej Sojgu védelmi miniszter arról beszélt, hogy a rendelkezésre álló erőforrások egy százalékát használják fel.

A részleges mozgósítás mintegy 300 ezer tartalékos katonát érint.

Szergej Sojgu a RIA Novosztyi beszámolója szerint kifejtette, az 1000 kilométeres érintkezési vonal, valamint a felszabadított területek ellenőrzéséhez részleges mozgósításra van szükség.

Elmondása szerint Oroszország mozgósítási forrása körülbelül 25 millió ember, de a tervek szerint körülbelül 300 ezret hívnak le. A miniszter hangsúlyozta:

szó sincs hallgatók sorozásáról, vagy sorkötelesek különleges bevetésre küldéséről.

Putyin: Washington ösztönzi, hogy a konfliktus orosz területeket is érintsen

Az orosz elnök szerdai beszédében arról is szólt, hogy szerinte „Washingtonban, Londonban, Brüsszelben egyenesen azt szorgalmazzák”, hogy Kijev a hadműveleteket helyezze át orosz területre.

A nukleáris zsarolás kapcsán kifejtette, hogy itt nem csupán az zaporizzsjai atomerőmű körüli történésekről van szó, hanem arról, hogy vezető NATO-államok egyes magas rangú képviselői a tömegpusztító fegyverek Oroszország elleni alkalmazásának lehetőségét és megengedhetőségét pedzegetik.

„Azokat, akik megengedik maguknak az ilyen kijelentéseket Oroszországgal kapcsolatban, szeretném emlékeztetni, hogy hazánknak is vannak különféle pusztító eszközei, és bizonyos összetevőiben korszerűbbek, mint a NATO-országoké. És a területi integritás veszélyeztetése esetén Oroszország és népünk védelme érdekében minden rendelkezésünkre álló eszközt felhasználunk” – mondta Putyin.

Ajánljuk még