logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Morawiecki: A NATO-nak Ukrajna további támogatásával kell válaszolnia az orosz mozgósításra

A Vlagyimir Putyin orosz elnök által bejelentett részleges mozgósítás további mobilizációra kell, hogy sarkallja a szabad világot, a NATO-nak Ukrajna pénzügyi támogatásával és fegyverszállításokkal kell válaszolnia rá – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő szerdán.

Ide kattintva olvashatja percről percre tudósításunkat az ukrán válságról

Morawiecki a délkelet-lengyelországi Nowa Deba település melletti gyakorlótéren nyilatkozott, ahol megtekintette a Niedzwiedz-22 fedőnevű lengyel-brit-amerikai hadgyakorlatot.

Oroszország folytatni fogja romboló tevékenységét, megpróbálja elérni Ukrajna elpusztítását, területei egy részének elfoglalását – értékelte a lengyel miniszterelnök.

Rámutatott:

az orosz fél az utóbbi időben több fájdalmas vereséget is elszenvedett, ezért újabb tervbe kezdett, a világ szeme láttára meg akarja változtatni a határokat, el akarja foglalni és annektálni az (ukrán) területek egy részét.

Morawiecki szerint ebbe nem lehet beleegyezni. „Békében akarunk élni egy, az egész világhoz békésen viszonyuló Oroszországgal” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Amikor azonban Oroszország megmutatja brutális erejét, nekünk is meg kell mutatnunk védekező erőnket”. Hangsúlyozta, hogy Oroszország nem győzhet Ukrajnában.

Felszólította a nyugat-európai politikai vezetőket, hogy további pénzügyi támogatással és fegyverszállításokkal segítsék Ukrajnát. „Lehetetlen, hogy a hősies ukrán ellenállás (…) most brutális és barbár orosz ellenakcióba ütközzék” – fogalmazott. Mint mondta, folytatni kell Ukrajna támogatását, mert ott vannak ma a „szabadság barikádjai”. Megígérte, hogy ő személyesen is készül mozgósítani és segítséget szervezni Nyugat-Európában.

Pawel Jablonski külügyminiszter-helyettes a PAP hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélte, hogy az orosz elnök a konfliktus további eszkalálására fog törekedni és arra, hogy Ukrajna minél nagyobb veszteségeket szenvedjen. Oroszország azonban belső problémákkal küzd, Putyin lépéseinek hatékonysága rendkívül korlátozott lesz – mondta.

Arra reagálva, hogy Putyin nukleáris fenyegetéssel vádolta meg a Nyugatot, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország területi épségének védelme érdekében minden rendelkezésére álló eszközt fel fog használni, a lengyel diplomata leszögezte:

Moszkva valódi cselekvési lehetőségei olyanok, mint amilyeneket „már közel hét hónapja megfigyelhetünk Ukrajnában”.

Hozzátette: Oroszországnak nagyon rossz szándékai vannak egész Európa felé, de eddig képtelen volt megvalósítani őket.

Szerda este kommentálta az orosz mozgósítást Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke is egy vidéki sajtóértekezletén. Putyin döntése után elmondható, hogy az ukrajnai háború „hosszabb ideig fog tartani, mint gondoltuk” – jelentette ki. Putyin ugyanis ezzel szerinte azt jelezte, hogy az oroszok „eltökélten fognak törekedni céljaik megvalósítására”.

Andrzej Zybertowicz szociológus professzor, a lengyel államfő tanácsadója a lengyel közszolgálati rádióban nyilatkozva úgy vélte: a mozgósítás módosíthatja az orosz társadalom viszonyát a háborúhoz. Miközben sok orosz eddig félt tiltakozni a háború ellen, „Putyin most több százezer oroszt szembesített” azzal, hogy meghalnak „egy buta háborúban” – fogalmazott Zybertowicz.

Ajánljuk még