logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A hegyi-karabahi harcok kiújulása óta először találkozott az azeri és az örmény külügyminiszter

Először tárgyalt egymással a hegyi-karabahi harcok kiújulása óta hétfő este New Yorkban az azeri és az örmény külügyminiszter Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője társaságában, hogy megbeszéljék a „következő lépéseket” – tudatta helyi idő szerint hétfő este az amerikai külügyminisztérium.

A múlt hét elején ismét kiéleződött harcokban azóta már több mint kétszáz ember halt meg. Ned Price amerikai külügyi szóvivő tudatta, hogy Blinken részvétét fejezte ki Ararat Mirzoján örmény és Ceyhun Bayramov azeri külügyminiszternek is. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta továbbá, hogy elejét kell venni a további erőszaknak, és vissza kell térni a békefolyamathoz.

Kapcsolódó tartalom

Megbeszélték a következő lépéseket, és a miniszter arra kérte a feleket, hogy még a hónap vége előtt ismét találkozzanak” – hangsúlyozta Price.

Az örmény külügyminisztérium szerint Mirzoján arra szólította fel Azerbajdzsánt, hogy minden fegyveres erejét vonja ki örmény területről, s egyúttal „nemzetközi mechanizmusok” életbe léptetését kérte a további eszkaláció megelőzése érdekében.

Azerbajdzsán a múlt héten örmény provokációra hivatkozva indított támadást Örményország ellen. Megfigyelők szerint Baku azt igyekszik kihasználni, hogy az Örményország biztonságát garantáló Oroszország erejét az ukrajnai háború köti le.

Kiemelt képünkön: Az örmény kormány sajtószolgálata által közreadott képen Nikol Pasinján örmény miniszterelnök. (Fotó: MTI/EPA/Örmény kormány sajtószolgálata)

Ajánljuk még