logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Enerhoatom: nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése

| Szerző: hirado.hu
Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése Ukrajna orosz csapatok kezére került déli részén - jelentette ki kedden Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője.

Mindemellett Kotyin a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva hangsúlyozta: létfontosságú a kijevi vezetés számára, hogy még a tél beállta előtt visszaszerezze az ellenőrzést az orosz csapatok kezére került létesítmény felett. A múlt héten többször is lőtték Európa legnagyobb atomerőművének területét. Az orosz és az ukrán fél egymást vádolja a létesítmény elleni támadásokkal. Elmondta, hogy az orosz tüzérségi csapások megrongáltak három vezetéket, amelyek az atomerőművet összekapcsolják az ukrajnai hálózattal.

Kotyin szerint a tüzérségi támadások során egyes lövedékek a kiégett fűtőelemek lerakatának közelében csapódtak be, ahol erősen radioaktív anyagot tartalmazó 174 konténert tárolnak, s figyelmeztetett egy telitalálat esetleges veszélyeire is. „Ez a legradioaktívabb anyag az egész atomerőmű területén. Azt jelentené, hogy az anyag szétszóródna a térségben, kialakulna egy radioaktív felhő és aztán már csak az időjárástól függ, hogy a felhő milyen irányba halad” – mondta Kotyin, hozzátéve, hogy komoly kockázatokról van szó.

Kotyin szerint Oroszország fokozatosan a saját hálózatára akarja rákötni az erőművet, ami műszakilag bonyolult folyamat, amely először az ukrán hálózatról történő leválasztást igényli. „Az a tervük, hogy megrongálják a zaporizsjai atomerőműből kiinduló vezetékeket. Ezt követően már nem lesz rácsatlakoztatva az ukrán áramhálózatra” – állította az ukrán Enerhoatom vezetője.

Mint mondta, a háború előtt a létesítmény hat reaktora Ukrajna áramigényeinek 20-21 százalékát fedezte. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a létesítmény sürgős karbantartásra szorul. „A téli időszak előtt sürgősen el kell távolítanunk az oroszokat onnan, majd fel kell újítanunk az infrastruktúrát” – hangoztatta. Kotyin szerint jelenleg mintegy ötszáz orosz katona és nehézfegyverek védik a létesítményt, amelyet egyfajta támaszpontként használnak. Közölte, a legjobb megoldás az lenne, ha az orosz erők kivonulnának és visszaadnák az ellenőrzést Ukrajnának, az atomerőmű védelmét pedig békefenntartókra bízhatnák. Kotyin figyelmeztetett arra is, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek nem tudnának biztonsági garanciát nyújtani egy esetleges helyszíni szemle során. Egy ilyen utat a legjobb lenne az ENSZ keretében megszervezni – tette hozzá.

Ajánljuk még