logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Óriási nemzetközi visszhang övezi Orbán Viktor texasi beszédét

Hatalmas nemzetközi visszhangot váltott ki Orbán Viktor dallasi beszéde az Amerikai Konzervatív Unió konferenciáján. A miniszterelnök szereplése a helyszínen nagy sikert aratott, már előadása közben is gyakran kapott ovációt, a végén pedig felállva tapsolták meg – ezt minden tudósítás kiemelte. Orbán Viktort a CPAC egyik nyitóbeszédére kérték fel, ebben egyebek mellett beszélt a háborúról, az illegális migrációról, a magyar családpolitikáról és a baloldali progresszívok elleni politikai küzdelemről – számolt be az M1 Híradó.

Tapsolva és állva köszöntötték Orbán Viktor a dallasi Hilton szálló báltermében, a Konzervatív Politikai Akciókonferencia megnyitóján. A miniszterelnök úgy fogalmazott: az értékeink, úgymint a nemzet, a keresztény gyökerek és a család lehetnek sikeresek a politikai harcmezőn.

Beszélt arról is, hogy bízni kell a zsidó-keresztény tanításokban. A tanítások alapján elég bátraknak kell lennünk ahhoz, hogy akár a legérzékenyebb kérdésekkel is foglalkozzunk, úgymint a migráció, a nemek szerepe és a civilizációk összecsapása – fejtette ki Orbán Viktor.  A kormányfő egyúttal arra biztatta a közönséget: sose féljenek kimondani ellenségeik nevét.

„Jól ismerem Soros Györgyöt. Az ellenfelem. Ő nem hisz semmiben, amit mi képviselünk. És egy egész hadsereg áll a szolgálatában: pénz, civil szervezetek, egyetemek, kutatóintézetek és a brüsszeli bürokrácia fele”

– fogalmazott a miniszterelnök, aki hozzátette: a mai progresszívok azt akarják, hogy feladjuk nyugati értékeinket és létrehozzunk egy poszt-nyugati világot.

Nagy taps fogadta a migrációról szóló gondolatait:

„A magyarok úgy döntöttek, hogy nem akarnak migrációt. Tehát nem akarnak a progresszívak szabályai szerint játszani.

Elutasították azt a hamis állítást, hogy a migránsokat nem lehet megállítani, és arra kényszerítettek bennünket, vezetőket, hogy cselekedjünk. És mi meg is állítottuk az illegális migrációt. Mi ténylegesen megépítettük azt a bizonyos falat, és az megállította az illegális migrációt” – hangsúlyozta.

Az orosz–ukrán háborúról azt mondta: amerikai–orosz tárgyalások nélkül sosem lesz béke Ukrajnában.

„Csak erős vezetők képesek békét teremteni. Ukrajna szomszédságában nekünk nagyon-nagy szükségünk van olyan erős vezetőkre, akik képesek arra, hogy tető alá hozzanak egy békemegállapodást. Segítség, segítség! Segítsenek nekünk! Egy erős vezetővel rendelkező erős Amerikára van szükségünk” – emelte ki a miniszterelnök.

Washington és Brüsszel fogja meghatározni a nyugati civilizációért vívott csata két frontját – tette hozzá.

Beszédét azzal zárta: „Induljunk és győzzünk, Isten áldja Texast!”

A miniszterelnök dallasi beszédét a nemzetközi sajtó részéről is komoly érdeklődés övezte.

A brit BBC arról írt, hogy Orbán Viktor lelkes tapsot kapott a texasi Konzervatív Politikai Akciókonferencián. Azt is kiemelték, hogy

a miniszterelnök ovációt váltott ki, amikor felolvasta a magyar alkotmányt, amely szerint a házasság csak egy férfi és egy nő között köthető.

Az amerikai Politico egy Dallasban élő magyar házaspárt szólaltatott meg az eseményen. A pár hölgy tagja azt mondta, azért olyan népszerű Orbán Viktor Magyarországon, mert családbarát. Nemrég jártak Budapesten, az emberek nagyon elégedettek vele – tette hozzá.

A CNN szerzője pedig úgy látta, hogy Orbán Viktor megnyerte a rendezvényén közönségét, azzal érvelve, hogy – ahogy fogalmazott – a magyarországi nacionalista programja összhangban van az amerikai konzervatív mozgalom céljaival.

Orbán Viktor úgy látja: nem áll a jobboldal győzelemre sem az Amerikai Egyesült Államokban, sem pedig Európában, és ezen változtatni kell – foglalata össze a miniszterelnök beszédét Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője az M1-en.

„Annak a módja, hogy ezen változtassunk az éppen olyan rendezvények támogatnak, mint a CPAC, amelyek összefogják a tágabb értelemben vett nyugati konzervatív mozgalmat, és segít összehangolni az erőket, hogy koordinált cselekvés révén a jobboldal felül tudjon kerekedni a baloldalon” – fejtette ki a szakértő.

Kapcsolódó tartalom

Az elemző kiemelte, Orbán Viktor a 2024-es évről, mint egy lehetséges történelmi fordulópontról beszélt. Hozzátette: két év múlva az Egyesült Államokban elnökválasztást tartanak, míg Európában Európai Parlamenti választások lesznek, amik esélyt jelenthetnek a jobboldalnak.

Ajánljuk még