logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: A veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede lesz a következő

A veszélyek, a bizonytalanság és a háború évtizede lesz a következő – ezt mondta Orbán Viktor a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban tartott előadásában Tusnádfürdőn. A miniszterelnök szombati beszédében a nyugati civilizáció megrendülését is hangsúlyozta, amelynek a teljesítménye, a tekintélye és cselekvőképessége fogyóban van – számolt be az M1 Híradó.

Három év kihagyás után tartotta meg szokásos helyzetértékelő előadását Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn.

A 31. Tusványoson a magyar kormányfő beszédét azzal kezdte, hogy a háborúk és veszélyek évtizedét éljük. Úgy értékelte, hogy a nyugati civilizáció hatalmi visszaszorulásban van. Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy a nyugati világ elvesztette a nyersanyagok feletti uralmat. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a Nyugat harcot folytat Közép-Európa ellen, hogy olyanná tegyenek minket, mint ők.

„Mi csak azt kérjük, hogy ők ne akarják ránk kényszeríteni azt a sorsot, amit mi nem sorsnak, hanem végzetnek látunk egy nemzet számára! Csak ennyit kérünk és nem többet” – hangsúlyozta.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor úgy vélte: fel kell készülni arra, hogy Nyugatról is védekezni kell majd, és a keresztényeket kell onnan befogadni.

„Háború van, energia válság van, meg háborús infláció. És mindez paravánt húz a szemünk elé. Paravánt húz a gender és a migráció kérdése közé. De valójában ezek a kérdéseken fordul meg a jövő. Ez a nagy történelmi csata, amit vívunk. Demográfia, migráció, gender. És a bal-jobb kérdésnek is pontosan ez a tétje. Nem említek országot csak utalok rá: van olyan ország, ahol nyert a baloldal. Az első intézkedések között volt, hogy lebontották a kerítést és a második intézkedés volt, hogy az összes genderszabályt – az azonos neműek házasságán túl még a gyerekek örökbefogadásához való jogot is elismerték” – tette hozzá.

Az orosz-ukrán háborúról szólva a miniszterelnök kifejtette: A NATO és az EU úgy döntött, hogy fegyvert szállítanak, és súlyos szankciókat vetnek ki, így de facto részeseivé váltak ennek a konfliktusnak. Orbán Viktor leszögezte:

 a háború oka, hogy az oroszok egy világos biztonsági igényt fogalmaztak meg, és azt követelték, hogy Ukrajna ne legyen a NATO tagja.

Eddig 86 magyar ember halt meg a háborúban

„Vannak országok, amelyek bírálnak bennünket, mert nem vagyunk eléggé elkötelezettek az ukránok mellett szerintük. De ők messze vannak, és ők legfeljebb pénzügyi vagy fegyvertámogatást adnak. Mi magyarok vagyunk az egyetlenek az ukránokon kívül, akik ma meghalnak abban a háborúban. A mi nyilvántartásunk szerint eddig 86 magyar ember halt meg abban a háborúban” – fogalmazott a miniszterelnök.

Hangsúlyozta: a világ nagy része demonstratívan nem áll a Nyugat mellett. A nyugatiak elutasították az oroszok biztonsági igényeit, és most az oroszok fegyverrel szereznek érvényt a biztonsági igényeiknek. Hozzátette: teljesen megbukott a Nyugat stratégiája.

Új stratégiára van szükség, amelynek a középpontjában, a célkeresztjében nem a háború megnyerése, hanem a béketárgyalás és egy jó békeajánlat megfogalmazása kellene, hogy szerepeljen! Azt kell mondanom, hogy az EU-nak nem az a dolga most – hogy képes beszéddel éljek –, hogy az oroszok vagy az ukránok oldalára álljon, hanem hogy Oroszország és Ukrajna közé álljon

– fejtette ki.

Orbán Viktor leszögezte: A II. világháború után most megint ott találja magát Európa, hogy a legfontosabb biztonsági kérdésekben az amerikaiak és oroszok döntenek. A miniszterelnök szerint a háborúnak nem egy orosz-ukrán, hanem egy orosz-amerikai béketárgyalás vethet csak véget.

A gazdasági következményekről szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott:

meg kell védeni a rezsicsökkentést és erre jó esélyeket is lát a miniszterelnök, aki azt mondta: sikerülni fog megvédeni a rezsicsökkentést.

Ajánljuk még