logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Ez csak a kezdet”: A német kormány megmentette a csődtől a gázimportőr céget, de így is drágulás jön

Ősszel újabb, érezhető gázáremelés várható – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár, miután a berlini kormánynak óriási pénzügyi segítséget kellett adnia a legnagyobb, még magánkézben lévő gázkereskedő cégnek. Az energiaárak folyamatos emelkedése miatt várhatóan átalakítják a segélyezési rendszert is, hogy a legkevesebbet keresők is ki tudják fizetni a fűtésszámlájukat.

„You’ll never walk alone”, azaz sohasem maradtok magatokra – egy amerikai musicalből kölcsönzött szavakkal kezdte pénteki sajtótájékoztatóját Olaf Scholz. A német kancellár bejelentette: a szövetségi kormány 17 milliárd eurós mentőövet dob az ország legnagyobb energia-nagykereskedő vállalatának, a csődközelbe került Unipernek, hogy megelőzze a nagyrészt magánkézben lévő német energia-ellátó rendszer összeomlását.

„Az Uniper nagy bajban van. A cég stratégiai fontosságú országunk gazdasági fejlődése szempontjából, a lakosság és a vállalatok energiaellátásának szempontjából egyaránt”

– indokolta a kormány döntését a kancellár. Scholz elmondta azt is, hogy a német állam az Unipernek adott pénzért cserébe 30 százalékos tulajdonrészt szerez és vétójogot kap a nemzetközi cégben.

Az Uniper németországi regionális szolgáltatóknak és a környező, nyugat-európai országok energia-nagykereskedőinek adja tovább a megvásárolt áramot és földgázt. Utóbbit szinte kizárólag a Gazpromtól szerezte be, az orosz földgáz legnagyobb importőre volt a háború előtt. Ám miután Moszkvában júniusa közepén úgy döntöttek, lecsavarják a gázcsapokat, az Uniper kénytelen volt a nyílt piacról, a korábbinál jóval drágábban beszerezni az energiát – az állami segítségtől függetlenül a cég újabb áremeléseket ígért.

Kapcsolódó tartalom

„Az állammal kötött megállapodásunk alapján előreláthatólag megawatt-óránként 20 euróval emeljük az energia árát. Ez jelentős emelés, amit a fogyasztóknak kell viselniük. Sajnos a gázpiaci helyzet alapján fel kell készülnünk arra is, hogy ez csak a kezdet, és arra is, hogy az energiaárak tartósan magasak maradnak” – közölte Klaus-Dieter Maubach, az Uniper vezérigazgatója.

A lakossági energiaárak várható emelkedését a kancellár is megerősítette.

„A vállalatnak, hogy működőképes maradhasson, tovább kell hárítania a magasabb energiaárakat a fogyasztókra. A tervünk az, hogy ez októbertől, vagy még korábban, szeptember elsejétől emeljük a földgáz árát. Ez érzezhető drágulás lesz, egy négytagú család számára évi 2-300 eurós többletköltséget jelenthet” – figyelmeztetett Scholz.

A kancellár ígéretet tett arra, hogy a kormány legkésőbb jövő év elejéig kidolgoz egy olyan segélyprogramot, amivel azokat az alacsony jövedelmű családokat, amelyeknek gondot jelent majd a megemelkedett energiaszámlák kifizetése.

Várhatóan átalakítják a segélyezési és a lakhatási támogatási rendszert is, hogy azokba a fűtés költségének támogatását is beépíthessék.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még