logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Hortay: A felelősen gondolkodó országokkal fizettetné meg Brüsszel a felelőtlen szankciók árát

| Szerző: hirado.hu
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitika üzletágvezetője közösségi oldalára feltöltött videójában mondta el, milyen következményekkel járhat Manfred Weber kötelező gázelosztási javaslata.

Ahogy arról a hirado.hu is beszámolt, Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke egy lapinterjúban arról beszélt, hogy az uniós tagállamoknak el kellene osztaniuk egymás között a rendelkezésre álló gázmennyiséget, és rendkívüli uniós csúcs összehívását kezdeményezte a kérdésben.

Hortay Olivér videójában kifejtette: Egyre kevesebb energia érkezik Európába, és ha ez a tendencia tovább folytatódik, akár már ősztől is veszélybe kerülhet az ellátás.

A szakértő elmondta, hogy a meglévő szolidaritási szabályok rövid távú, technikai meghibásodások esetében használhatóak, nem pedig a geopolitikai problémák kezelésére.

Németország és Brüsszel központi európai szabályozást szeretne, de már a koronavírus-járvány során is jól látható volt, hogy képtelenek hatékonyan fellépni. A nemzetállami érdek mindenki számára első, ha probléma van, ezt is láthattuk.

Mindemellett a közös szabályozás méltánytalan helyzetekhez is vezethetne, hiszen több ország saját döntése nyomán nem vesz gázt Oroszországtól, amivel megemelték a piaci árakat és így többletköltségekbe verte azokat, akik tartalékolni szeretnének és tovább vásárolnak.

A közös szabályozás tehát a felelőtlen szankciós politika árát fizettetné meg azokkal, akik felelősen gazdálkodtak

– mutatott rá a szakértő.

Ismét megjelentek a különutas megoldások, Nagy-Britannia például bejelentette, hogy elsőként vágná el az Európába irányuló gázexportját, ha az saját energiabiztonságát veszélyeztetné.

Ajánljuk még