logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A szerb és a montenegrói miniszterelnök a kapcsolat javításáról tárgyalt

A kétoldalú kapcsolatok helyreállításáról, illetve javításáról tárgyalt szerdán Belgrádban a szerb és a koszovói miniszterelnök.

Ana Brnabic szerb kormányfő a találkozón reményének adott hangot, hogy az utóbbi években tapasztalható hűvösebb viszony a jövőben javulni fog.

Montenegró 2006-ban vált függetlenné Szerbiától, és azóta sok mindenben eltérő véleményt képviselt, például csatlakozott a NATO-hoz, amelynek a lehetőségét Szerbia teljes mértékben elutasítja, illetve a legutóbb csatlakozott az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz is, amire Szerbia szintén nem hajlandó.

Ana Brnabic megfogalmazása szerint a két ország kapcsolatai most újraindulhatnak, és minden korábbinál jobbakká válhatnak. Mint mondta, sem Szerbiának, sem Montenegrónak nincsen egyetlen olyan partnere sem, amely akár politikailag, akár gazdaságilag, akár társadalmilag közelebb állna hozzá, mint a szomszédja. Hozzátette: az utóbbi években számos kérdés és probléma vetődött fel a két ország között, de ezeknek a megoldására Szerbia nyitott.

Azért vagyunk itt, hogy új lapot nyissunk a két ország kapcsolataiban, és azokat magasabb szintre emeljük” – hangsúlyozta Dritan Abazovic montenegrói kormányfő. Hozzátette: most jött el az a pillanat, amikor mindkét félnek túl kell lépnie bizonyos dolgokon, hogy Szerbia és Montenegró közös jövőt tudjon építeni.

A szerb kormányfő ismét arra kérte montenegrói kollégáját, hogy csatlakozzék a Nyitott Balkán elnevezésű kezdeményezéshez, amelyet Szerbia Észak-Macedóniával és Albániával közösen indított, és amelynek a célja a gazdasági kapcsolatok erősítése, illetve az emberek, az áru és a munkaerő szabad mozgásának elősegítése a tagországok között. Korábban Montenegró, Koszovó és Bosznia-Hercegovina vezetői elutasították annak lehetőségét, hogy csatlakozzanak a Nyitott Balkánhoz.

Ajánljuk még