logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kissinger: Németországnak nem egyszerű, hogy megtalálja vezető szerepét Európában

Megértését fejezte ki Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter hétfőn, hogy Németországnak nehezére esik megtalálnia vezető helyét Európában az ukrajnai háború nyomán.

Figyelemmel a történelmi múltra, nem egyszerű feladat Németország számára, hogy megtalálja Európában a vezető helyét, amely azon alapulna, hogy ő a legerősebb katonai hatalom” – jelentette ki Kissinger videókonferencia útján újságíróknak nyilatkozva Londonban.

Megértem a német kormányt, tekintettel a kitűzött feladatra és arra, hogy nem volt képes már kész tervvel rávetnie magát olyan feladatra, amellyel eddig nem szembesült” – utalt Berlin esetleges európai vezető szerepére a 99 éves politikus.

Kissinger kiemelte, hogy Németország nagyon fontos szerepet fog játszani a most kialakuló új Európa létrehozásában. Mint mondta, mindez vonatkozik Európa biztonságának szavatolására a további orosz agresszióval szemben, illetve Ukrajna újjáépítésére is.

Ez utóbbi Marshall-tervhez hasonló támogatást fog igényelni” – tette hozzá.

A német családból származó, zsidó vallású Kissinger 1938-ban menekült el a náci Németországból. Nemzetbiztonsági tanácsadóként és később külügyminiszterként az 1960-as, 1970-es évek amerikai külpolitikájának meghatározó alakja volt.

Ajánljuk még