logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Uniós csúcs: új lendületet kaphat a nyugat-balkáni bővítési folyamat

Ma kezdődik az uniós tagállamok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. Az állam és kormányfők délelőtt a nyugat-balkáni országok vezetőivel egyeztetnek – hangzott el az M1 híradójában.

A csúcstalálkozón később napirendre kerül a háborús helyzet, illetve Ukrajna, Georgia és Moldova tagjelölti státusza is. Orbán Viktor miniszterelnök már korábban jelezte, hogy egyetért azzal az uniós javaslattal, hogy Ukrajnának és Moldovának adják meg az európai uniós tagjelölti státuszt. A magyar kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy Magyarországnak – több másik tagállammal együtt – az az álláspontja, hogy Georgia és Bosznia esetében is biztosítani kell a tagjelöltséget, mégpedig egy ütemben.

Kapcsolódó tartalom

Az ukrán és moldáv tagjelöltség nem szoríthatja háttérbe az évek óta az EU-ba törekvő nyugat-balkáni országokat – erről beszélt Gál Kinga fideszes ep-képviselő még tegnap az uniós csúcs előtt. A politikus úgy fogalmazott: az ő integrációjuk nemcsak a régió, hanem az Európai Unió érdeke is.

Ez a bővítési folyamat így most kaphat egy új löketet. Mi mindig támogattuk a Nyugat-Balkánt, évek óta szorgalmazzuk és támogatjuk, és úgy gondoljuk, hogy ez a bővítési folyamat az egész unió stabilitásának és nekünk is hasznunkra válik” – fogalmazott az EP-képviselő.

Ajánljuk még