logo

Műsorújság

Rendkívüli

Milák bemelegített a keddi döntőre – a legjobb idővel jutott tovább az előfutamból

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elsöprő konzervatív győzelem született az andalúziai régionális választáson

Abszolút többséget szerzett a jobboldali Néppárt (PP) a hét végén rendezett andalúziai regionális választásokon – derült ki a hétfőn közzétett eredményekből.

A spanyol konzervatív párt a voksok 43 százalékával 58 mandátumot szerzett, így önállóan kormányozhat.

Juan Manuel Moreno, a PP regionális vezetője nem pusztán pártja, hanem egész Andalúzia győzelmének nevezte az eredményt, hozzátéve, hogy „történelmet írtak”.

A nagyarányú győzelem vélhetően növeli a párt esélyeit a 2023 decemberében tartandó parlamenti választáson is. A PP új elnökétől, az áprilisban megválasztott Alberto Núnez Feijóo-tól azt várják, hogy győzelemre vezeti majd a Néppártot a jelenleg kormányzó baloldali koalícióval szemben.

A 8,5 milliós Andalúzia – amely az ország legsűrűbben lakott régiója – 40 éven át, egészen 2018-ig a PP-vel rivális szocialisták egyik bástyájának számított.

Országos szinten a PP 2018-ban került ellenzékbe, a jelenlegi kormányfő, a szocialista Pedro Sánchez kezdeményezésére a parlamentben Mariano Rajoy akkori néppárti kormányfő ellen benyújtott bizalmi szavazást követően. Az 1989-ben alapított PP 1996 és 2004, illetve 2011 és 2018 között volt kormányon.

Ajánljuk még