logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Az energiakérdést nem lehet kiragadni a háborús összefüggésből

| Szerző: hirado.hu
A miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában beszélt erről a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

Orbán Viktor egy esetleges gázembargóval kapcsolatban elmondta, jelenleg Európában kevés ország van olyan stabil politikai helyzetben mint Magyarország. Kiemelte, nemrég zajlott nálunk a választás, amelyen a parlament, valamint a kormány friss, még az eddiginél is szélesebb felhatalmazást kapott. Megjegyezte:

a baloldal elfogadta volna az olajembargót, valamint támadja az árstopokat, és a rezsicsökkentést sem védte volna meg, további inflációs emelkedést generálva ezzel.

Erre azonban nem kell számítani, tette hozzá, a parlament a háborús vészhelyzettel felhatalmazást adott a kormánynak, így megvan a mozgástér a gyors döntésekre. Hangsúlyozta: az emberek döntésének értelmében a kétharmados győzelemmel stabil a parlament és a kormány pozíciója Magyarországon.

Európából egyedül a francia elnököt tudta felhozni példaként, aki számára megnyugtató fölénnyel nyert, így aránylag nagy akciószabadsággal rendelkezik, a többi országban azonban koalíciók  kormányoznak, máshol választások előtt állnak, ami azt jelenti, hogy a mozgástér szempontjából nehezebb helyzetben vannak, mint mi. A miniszterelnök felhívta arra a figyelmet, hogy a kiállásnak nagy ára van, mert az olajembargó elleni kiállásnál is mindenki, aki háborús uszító, a háborúban érdekelt, akinek az üzleti érdeke ezt kívánta támadott.

A gázembargóval kapcsolatban hangsúlyozta azt is, hogy a kőolajembargó is így kezdődött: először csak rebesgették, sőt, a németek először azt mondták, energiaembargóról szó sem lehet, majd két hétig gyomrozták őket –a liberális fősodratú média, belső koalíciós viták, jótékony amerikai vélemények–, majd aztán Berlin az embargó élére állt.

A gáznál hasonló a helyzet – tette hozzá a miniszterelnök, kiemelve, hasonlóan a kőolajhoz, korábban a gázról a németek azt mondták, szó sem lehet róla.

Orbán Viktor hangsúlyozta, az esetleges gázembargóval kapcsolatban más érvelést kell használni, mint a kőolaj esetében, mert immár nemcsak alternatív lehetőségekről van szó, hanem Európa teljes tönkretételéről. A kormányfő kiemelte:

ez nem észszerű európai politika, ideje, hogy a józan ész kerekedjen felül. Azaz, az energiakérdést nem lehet kiragadni a háborús összefüggésből – mondta a miniszterelnök.

Közölte: Ukrajnának joga van megvédenie magát, nem lehet elvitatni, azonban nem ez a kérdés. Ők azt teszik, amit akarnak. A kérdés az, hogy mit csinál Európa, vagyis  tette fel a kérdést, mit akarunk finanszírozni? Egy elhúzódó háborút – vagy pedig végre a békekötésre teszünk javaslatokat, kezdve egy azonnali fegyverszünettel.

Orbán Viktor kiemelte, a béke hangján jelenleg csak a magyarok beszélnek, ideje, hogy Európa is a béke hangján kezdjen el beszélni, nincs alternatíva, mert különben háborús gazdasági válságba taszítják Európát. Megismételte: valakinek el kell kezdeni a béke hangján beszélni, mert különben sosem lesz béke.

Ajánljuk még