logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elbukott a Srí Lanka-i elnök elleni bizalmatlansági indítvány

Elbukott az ellenzéki kezdeményezésre a Srí Lanka-i elnök, Gotabaja Radzsapaksza ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány kedden – mondta el egy helyi tisztségviselő.

Az indítványt 119-en ellenezték, és 68-an támogatták. A javaslat akkor sem lett volna kötelező érvényű, ha elfogadták volna, de tovább apasztotta volna az államfő népszerűségét – írta a dpa német hírügynökség. Egy ellenzéki képviselő szerint ez is volt a cél: hogy megmutassák, az elnök már nem bírja a parlament támogatását.

A törvényhozás először ülésezett azóta, hogy a múlt héten lemondott Mahinda Radzsapaksza miniszterelnök. Utódja, Ranil Vikremeszinghe kormányfő hétfői televíziós beszédében figyelmeztetett, hogy az ország gazdasága borotvaélen táncol.

Jelenleg egyetlen napra elegendő üzemanyagkészletünk van” – árulta el. „A következő néhány hónap életünk legnehezebb időszaka lesz” – tette hozzá.

A devizatartalékok – amelyek 2019 novemberében még 7,5 milliárd dollárra rúgtak – vészes gyorsasággal elapadtak, és jelenleg a nullához közelítenek. Az országnak 75 millió dollárra lenne szüksége, hogy a következő napokban fenntartsa a gazdaság működését. Eközben a létfontosságú gyógyszerekből is kifogytak. Az üzemanyaghiány miatt naponta akár 15 órán át is szünetelhet az áramszolgáltatás.

Vikremeszinghe azt tervezi, hogy külföldi segítséget vesz igénybe, privatizálja a Srí Lanka-i légitársaságot, és a parlament engedélyét kéri a kincstárjegyek kibocsátásának növeléséhez.

Az országban több mint egy hónapja tüntet a lakosság. A megmozdulások viszonylag békések voltak, egészen a múlt hétig, amikor is a volt kormányfő hívei rátámadtak a tüntetőkre Colombóban. Ezt több napig összecsapások követték a két tábor, illetve a rendőrség között. A zavargásokban kilencen meghaltak és több mint háromszázan megsebesültek.

Az eseményeket követően Mahinda Radzsapaksza lemondott. Az országot továbbra is öccse, Gotabaja Radzsapaksza elnök vezeti.

Az ázsiai ország függetlensége 1948-as elnyerése óta nem tapasztalt hasonló léptékű gazdasági válságot. A mélyrepülés oka, hogy a koronavírus-járvány miatt elmaradtak a turizmusból származó bevételek, miközben emelkedtek az olajárak, a kormány pedig csökkentette az adókat. Emellett Srí Lanka az üzemanyagtól kezdve a gázon és a szénen át a gyógyszerekig sok mindent importál.

A gazdasági hanyatláshoz az is hozzájárult, hogy a szigetország kormánya a biogazdálkodás jegyében tavaly betiltotta a vegyszereket és a műtrágyát – emlékeztetett honlapján a Modern Farmer című amerikai folyóirat.

A lépés visszafelé sült el, nehéz helyzetbe hozva közel kétmillió gazdát. Az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió szerint a tilalom hatására mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületek csaknem harmada parlagon maradt.

Hat hónap sem telt el a tilalmat követően, és a rizstermesztés, amely korábban virágzó iparág volt, húsz százalékkal csökkent – mutatott rá a Modern Farmer. Az országnak végül 450 millió dollárban kellett rizst importálnia, a haszonnövény ára pedig csaknem ötven százalékkal emelkedett. Ráadásul a kormány dollármilliókat fizet a gazdáknak a kiesett termésért és a veszteségekért.

A tilalmat a teatermés is megszenvedte, amely egyébként az ország egyik fő exportcikke és devizaforrása. A veszteséget 425 millió dollárra becsülik – írta a Modern Farmer.

A kemikáliák tilalmát először részlegesen, majd teljesen felfüggesztették, de ezzel már nem tudták visszafordítani a folyamatokat, és megakadályozni az élelmiszerhiányt – tette hozzá a lap.

Ajánljuk még