logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt Berki Krisztián

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Varga Judit: Szankciókat csak akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül

| Szerző: hirado.hu
Sem Magyarország, sem az Európai Unió nem áll készen arra, hogy elfogadja és végrehajtsa a Bizottság szankciós javaslatait – közölte Varga Judit igazságügyi miniszter közösségi oldalán.

Varga Judit hangsúlyozta, hogy szankciókat csak akkor lehet elfogadni, ha valamennyi tagállamban valamennyi szükséges előfeltétel teljesül.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy Brüsszel olajembargós javaslata felér egy atombombával, ha elfogadják, „a rezsicsökkentésnek vége van”, 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajár következhet.

Az a harc, amit én most folytatok, az a magyar rezsicsökkentés megvédéséért folytatott harc

– fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is elmondta, az orosz olaj más fajtával helyettesítéséhez évekre és több száz milliárd forintos beruházásra, a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához pedig ezermilliárdos beruházásokra van szükség.

Azt mondta, a szükséges beruházásokhoz kell öt év. Erre van pénzünk, mert az EU erre ad, bár „csak papíron van meg ez a pénz, mert eddig nem adták ide, amíg azt nem adják ide, addig hozzá sem tudunk kezdeni” ehhez a munkához. Vagy máshonnan kell pénzt szereznünk, mondjuk a pénzpiacról – tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta:

ugyanakkor érdemes elgondolkodni, hogy van-e értelme egy ilyen költséges átalakításnak, amely 4-5 év múlva tud csak működni, miközben a háború az oka az egésznek, „a háború pedig most van”.

Közölte: ha látjuk, hogy mi az a javaslat, amely megfelel a magyar érdekeknek, „akkor természetesen örömmel tárgyalunk”. De az a javaslat, amely az asztalon van, létrehoz egy magyar problémát, és semmilyen javaslatot nem tesz a megoldására – jelentette ki. Hangsúlyozta:

amíg a magyar kérdés nincs megoldva, addig nincs magyar igen, „úgyhogy ezt a javaslatot postafordultával vissza is küldtem az elnök asszonynak átdolgozásra, várjuk az új javaslatot”.

Megjegyezte: a bizottság javaslata olyan helyzetet idézhet elő, hogy egész egyszerűen nem lesz Magyarországon üzemanyag, és nem lesz jó néhány olajból származó, az ipar számára fontos termék sem.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még