logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ezek mindenkit hülyének néznek?

| Szerző: hirado.hu
A Reuters információi szerint Ukrajna a háttérben azért dolgozik, hogy meggyőzze a nyugati országokat arról, hogy le kell állítani az Északi Áramlat 1 földgázvezetéket is, célja pedig az lehet, hogy újra Ukrajnán keresztül lássák el gázzal Európát. Joe Biden amerikai elnök még február 22-én jelentette be, hogy a pénzügyi szankciók mellett további szankciókkal sújtja az oroszokat. Ezek közül az egyik, hogy Németországgal közösen felfüggeszti az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát.
A kép illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A Reuters információi szerint Ukrajna a háttérben azért dolgozik, hogy meggyőzze az Egyesült Államokat és a nyugati országokat arról, hogy le kell állítani az Északi Áramlat 1 földgázvezetéket is. Korábban a németek már bejelentették, hogy nem helyezik üzembe a vezeték 2-es csövét. Mivel a Lengyelországon átmenő Jamal vezetéken már nem érkezik földgáz, ezzel gyakorlatilag Nyugat-Európába Oroszországból csak a Magyarországon áthaladó Déli Áramlat vezetéken keresztül érkezne már fosszilis nyersanyag.

Az ukránok célja minden bizonnyal ezzel az lehet, hogy az országuk területén áthaladó Barátság vezetéken keresztül kaphasson földgázt Európa. Ezzel pedig újra rákényszerítsék Moszkvát arra, hogy tranzitdíjat kelljen fizetnie szomszédjának – ez korábban 3 milliárd dollárt (közel 1500 milliárd forint) bevételt jelentett Ukrajnának évente. Továbbá a Nyugat felé is újra meglenne az a zsarolópotenciálja az országnak, amelyet korábban többször is kihasznált. A Reuters forrásai szerint legalábbis erről próbálják meggyőzni a vezetéket üzemeltető Naftogaz gázipari vállalat prominensei a Biden-adminisztrációt és az amerikai törvényhozókat.

Mindez már csak azért is érdekes, mivel az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij többször is rendkívül élesen fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy a Nyugat állítsa le mindenfajta fosszilis energiahordozó importját. Zelenszkij szerint mindenkinek meg kell értenie, hogy már nem az üzletről és a pénzről van szó, hanem a túlélésről. Kijev azzal is megvádolta az európai országokat, hogy „más emberek vérén keresik a pénzüket”.

Emlékezetes, hogy Joe Biden amerikai elnök február 22-én jelentette be, hogy a pénzügyi szankciók mellett az Egyesült Államok további szankciókkal sújtja Oroszországot. Ezek közül az egyik, hogy Németországgal közösen felfüggeszti az Északi Áramlat 2 földgázvezeték üzembe helyezésének folyamatát.

Ajánljuk még