logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor: Brüsszelben kell megvédeni a magyar nemzeti érdekeket

| Szerző: hirado.hu
Csütörtökön nemcsak NATO-csúcsot tartanak Brüsszelben, de elkezdődik az Európai Unió vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója is. Orbán Viktor miniszterelnök szerint ebben a két napban meg kell védeni Magyarország nemzeti érdekeit: meg kell előznünk, hogy hazánk belesodródjon a háborús konfliktusba, és meg kell akadályozni azokat a javaslatokat, amelyek a szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a NATO álláspontja a háborúról jelenleg megegyezik a magyar állásponttal – a cél, hogy ez ne változzon.

„A NATO jelenlegi hivatalos álláspontja az Ukrajnában zajló háborúról teljes mértékben egybeesik a magyar nemzeti érdekkel: a NATO nem hadviselő fél, és mindent meg kell tennünk, hogy ne is legyen az. A NATO mint szövetség nem szállít fegyvereket, és el kell érnünk, hogy ez a háború ne terjedjen túl Ukrajna határain” – közölte a csütörtökön kezdődő NATO-csúcs előtt Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki reméli, hogy a csütörtöki brüsszeli NATO-csúcs előtt is ez marad a hivatalos álláspont.

Sajnos az elmúlt időszakban felmerült több veszélyes javaslat is. Világosan és őszintén kell beszélnünk: a légtérzár Ukrajna fölött légi háborúhoz, „békefenntartók” telepítése Ukrajnába pedig szárazföldi háborúhoz vezetne a NATO és Oroszország között. A legfontosabb feladat, hogy ezt elkerüljük. Mindent megteszünk azért holnap is, hogy megvédjük Magyarországot és garantáljuk, hogy hazánk ne keveredhessen bele ebbe a háborúba – zárta sorait Szijjártó Péter.

Magyarország nemzeti érdekeit meg kell védenünk, a következő két napban Brüsszelben kell helytállnunk – mondta Orbán Viktor szerdán közzétett videóüzenetében. A miniszterelnök a csütörtökön kezdődő NATO-, illetve uniós csúcs előtt úgy fogalmazott: meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba, és meg kell akadályozni azokat a javaslatokat, amelyek a szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra, és így nehéz, talán lehetetlen helyzetbe sodornák Magyarországot – hangzott el az M1 Híradójában.

„Magyarország nemzeti érdekeit meg kell védenünk, kampány ide, kampány oda. A következő két napban Brüsszelben kell helytállnunk” – fogalmazott a miniszterelnök.

A választás mindannyiunk számára nemcsak fontos, hanem sorsdöntő jelentőségű. Meg tudjuk, meg is kell védenünk mindazt, amit az elmúlt tizenkét évben Magyarországnak sikerült megvalósítania – jelentette ki Orbán Viktor videóüzenetében. A kormányfő azt mondta, ilyenkor már minden idegszálukkal és másodpercükkel a választásra kell összpontosítaniuk, mégis most két napra Brüsszelbe kell menni, mert NATO- és európai uniós csúcs lesz, és olyan javaslatok vannak az asztalon, amelyekkel szemben Magyarország érdekeit meg kell védeni.

„Meg kell előznünk, hogy belesodorjanak bennünket egy háborús konfliktusba, nemet kell mondani azokra a javaslatokra, amelyek légi háborút eredményeznének Oroszországgal, és meg kell akadályoznunk azokat a javaslatokat is, amelyek az orosz agresszióval szembeni szankciókat ki akarják terjeszteni az energiaszektorra, és így nehéz, talán lehetetlen helyzetbe is sodornák Magyarországot” – hangsúlyozta a kormányfő.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig három pontban foglalta össze szerdán a magyar kormány kötelességeit az ukrajnai háború kapcsán Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt.

„Három fontos feladatot kell a magyar kormánynak ellátnia. Az első, garantálni Magyarország és a magyar emberek biztonságát. A második, garantálni, hogy Magyarország nem sodródik, nem kavarodik bele ebbe a háborúba, és harmadikként garantálni, hogy nem a magyar emberekkel fizettetik meg ennek a háborúnak az árát” – fogalmazott a miniszter.

A külgazdasági és külügyminiszter arról beszélt, hogy ezen feltételek mindegyikének teljesülnie kell, hogy a magyar kormány garantálja a saját állampolgárai számára az egyik legalapvetőbb emberi jog érvényesülését, azt, hogy békében és biztonságban élhessenek a saját hazájukban.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében is, hogy a háború ne terjedjen ki Ukrajna határian túlra is. A miniszter az Ukrajna feletti légtérzárat, valamint békefenntartó csapatok küldését a harci övezetbe, kockázatos elképzelésnek nevezte.

Elmondta, hogy a magyar kormány a honvédség jelentős erőit átcsoportosította a keleti határvidékre, valamint a kockázatok minimalizálása érdekében nem küld katonákat és fegyvereket, nem engedélyezi halált okozó fegyverek átszállítását Magyarországon. Az orosz energiafüggőség felszámolása kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy az átállás nemhogy egyik napról a másikra, de még egyik évről a másikra sem reális. Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország az ukrajnai háború elől menekülők mindegyikét befogadja, de továbbra is zárva tartja a határokat az illegális bevándorlók előtt.

A NATO-csúcs csütörtök délelőtt kezdődik, a szervezet tagállami vezetőin kívül a tanácskozásba videó-konferencián keresztül bekapcsolódik Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is.

Ezt követi az Európai Unió vezetőinek kétnapos csúcstalálkozója – az előzetes tervek szerint ez kora délután kezdődik –, amelyen Joe Biden amerikai elnök is részt vesz.

Ajánljuk még