logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kijev készül az ostromra, elfoglalták az oroszok Herszont, folyamatos rakétazápor hull Harkivra

Már több mint egymillióan menekültek el Ukrajnából, ahol csütörtök hajnalban is folytatódtak a harcok. Az orosz csapatok már Kijev közelében járnak, a helyiek viszont ellenállásra készülnek. Több ukrán városban hatalmas pusztítást végeztek az oroszok rakétái, és megerősítették, hogy elesett a stratégiai jelentőségű Herszon is. A várost már az oroszok ellenőrzik. Közben a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság legfőbb ügyésze bejelentette, hogy vizsgálatot indított az Oroszország által az Ukrajna elleni invázió során elkövetett lehetséges háborús bűnök ügyében – hangzott el az M1 Híradójában.

Percről percre közvetítésünket ide kattintva olvashatja.

Készülnek a barikádok Kijevben, a helyiek autógumikból és raklapokból építenek akadályokat a főbb utakra. Az orosz csapatok már a főváros közelében járnak, az ott élők azonban azt mondták, nem adják fel a harcot.

Nem hagyjuk, hogy bejöjjenek a földünkre. Elegünk van a félelemből. Nem virágokkal, hanem Molotov-koktélokkal várjuk őket, akár a puszta kezünkkel is harcolni fogunk” – mondta egy kijevi nő.

Sokan viszont csak igyekeznek túlélni a háborút,

a kijevi metrórendszer immár 15 ezer embernek ad otthont.

Szerda este robbanás történt a főváros egyik vonatállomásának közelében is, az ukrán belügyminiszter tanácsadója szerint viszont nem célzott csapásról van szó, hanem egy, az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta roncsai csapódtak be.

Kijev külterületén is hatalmas pusztítás nyomai látszódnak. Irpinyben a rommá lett otthonaikból hozzák ki az emberek a megmaradt értékeiket. A szomszédos Bucsa városában hasonló állapotok uralkodnak. Az utcákon törmelék, kiégett autók és elhagyatott tankok állnak.

Kapcsolódó tartalom

A Kijevtől 140 kilométerre nyugatra fekvő Zsitomir városa is a rakétatámadások nyomát viseli. Az oroszok feltehetően a közeli légi-támaszpontot akarták lebombázni. Ukrán beszámolók szerint

a támadásban négy civil vesztette életét.

Szerdán elesett Herszon városa is – ezt a városvezető erősítette meg. Azt mondta: az oroszok katonai igazgatást terveznek felállítani. Herszon az első jelentősebb ukrán város, amelyet az orosz csapatoknak sikerült elfoglalni. A megyeszékhely stratégiai jelentőségű helyen fekszik, az oroszok által ellenőrzött Krím-félsziget, és Ukrajna legnagyobb kikötővárosa, Odessza között.

Kapcsolódó tartalom

Harkivra,

Ukrajna második legnagyobb városára napok óta szinte folyamatos rakétazápor hull, amely számos lakóépületet megrongált.

Azt üzenem az orosz katonáknak, hogy értsék meg, civilek és gyerekek halnak meg. Nem muszáj engedelmeskedniük a parancsoknak. Mi nem támadtunk meg senkit, békében akarunk élni az országunkban. Menjenek haza a saját országukba, és hagyjanak minket élni” – mondta egy harkivi férfi.

Aki csak teheti, menekül Harkivból. Szerdán is több százan voltak a pályaudvarokon, hogy minél gyorsabban maguk mögött hagyják az életveszélyes várost. Ukrán jelentések szerint csak a szerdai támadásokban legkevesebb húszan vesztették életüket

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának hivatala szerdán azt közölte, hogy

a háború kezdete óta március 1-jével bezárólag legalább 227 civil vesztette életét és 525-en sebesültek meg Ukrajnában.

Ez a szám azonban jóval nagyobb is lehet.

Ez tömeggyilkosság, és nem hallgathatunk róla. Én úgy gondolom, hogy fel kell szólalnunk, aki nem teszi, az az elkövetőt támogatja. Mindenkit fel kell szólítanunk, hogy segítsenek megállítani a háborút, hogy emberek millióit mentsük meg” – jelentette ki Ukrajna főrabbija.

A Hágai Nemzetközi Törvényszék közben hivatalosan is vizsgálatot indított Oroszország által Ukrajna elleni invázió során elkövetett lehetséges háborús és emberiesség elleni bűnök ügyében.

Ajánljuk még