logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ENSZ: Moszkva tartózkodjék minden, Ukrajna területi épségét sértő egyoldalú lépéstől

Az ENSZ-főtitkár felszólít „minden érintettet, hogy tartózkodjék minden olyan egyoldalú döntéstől, amely sértheti Ukrajna területi épségét” – jelentette ki a világszervezet szóvivője egy azzal kapcsolatos kérdésre reagálva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök esetlegesen elismeri a kelet-ukrajnai szakadár területek – az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” függetlenségét.

Hangsúlyosan szorgalmazzuk az ellenségeskedések azonnali beszüntetését, a legnagyobb önmérsékletet minden fél részéről, hogy elkerülhető legyen minden olyan lépés és nyilatkozat, amely tovább súlyosbítaná a feszültségeket” – mondta Stéphane Dujarric, António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője, hangsúlyozva, hogy a vitás kérdéseket diplomáciai úton kell megoldani.

António Guterres főtitkárt nagyon aggasztják a legutóbbi információk, a tűzszünet megsértései számának növekedése, egyebek mellett nehézfegyverek bevetésével a kelet-ukrajnai fontvonal mentén, valamint a polgári áldozatokról érkező értesülések” – tette hozzá a szóvivő.

Stéphane Dujarric elmondta, hogy az ENSZ engedélyezte Ukrajnában szolgálatot teljesítő, nem kulcsfontosságú feladatot ellátó személyzete egyes tagjainak, valamint ENSZ-alkalmazottak egyes családtagjainak, hogy ideiglenesen elhagyják tartózkodási helyüket. Hozzátette, hogy az ENSZ-nek jelenleg 1510 alkalmazottja van Ukrajnában, közülük 149-en külföldiek és 1361-en ukrán állampolgárok.

Putyin hétfőn meghallgatta az orosz nemzetbiztonsági tanács tagjait, akik a „Donyecki Népköztársaság” és a „Luhanszki Népköztársaság” elismerését javasolták.

Ajánljuk még