logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Amerikai EBESZ-nagykövet: Elítélendő lenne, ha Moszkva elismerné a szakadár régiókat

Elítélendő lépés lenne, ha Oroszország elismerné a kelet-ukrajnai szakadár régiókat – jelentette ki hétfőn Michael Carpenter, az Egyesült Államoknak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez (EBESZ) akkreditált nagykövete.

A szervezet állandó tanácsa hétfőn rendkívüli ülést tartott Bécsben az ukrajnai válság miatt.

Amennyiben erre sor kerülne, ez ismét a szabályokon alapuló nemzetközi rend felforgatását jelentené erőszak fenyegetésével. Ez, kedves kollégáim, sajnálatos és elitélendő. Mindannyiunknak el kell ítélnünk ezt” – hangoztatta Carpenter a tanácskozáson.

Az ülést kezdeményező Ukrajna képviselője, Jevhenyij Cimbaljuk hangsúlyozta, hogy az orosz provokációk ellenére Ukrajna és partnerei továbbra is a politikai rendezésben és a diplomáciai párbeszédben érdekeltek az ország keleti válságövezetét illetően.

Ukrajnának nincsenek olyan tervei, hogy támadást indítson az átmenetileg megszállt donyecki és luhanszki régiók ellen, vagy szabotázsakciókat hajtson végre a térségben” – hangsúlyozta az ukrán diplomata. Külön kiemelte az EBESZ megfigyelői missziójának szerepét a rendezési folyamatban.

Cimbaljuk felszólította Moszkvát, hogy csökkentse a térségben kialakult feszültséget, és konstruktív jelleggel vegyen részt a kelet-ukrajnai rendezés céljával létrehozott normandiai formátum vagy a Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló minszki összekötő csoport keretében folytatott tárgyalásokon.

Meg vagyunk győződve arról, hogy ez a leghatékonyabb módja az Oroszország esetleges támadásával kapcsolatos aggályaink eloszlatásának, valamint az orosz csapatok azonnali visszavonásának az Ukrajnával közös határról, illetve a Krímből” – tette hozzá.

Az ukrán diplomata felszólította Moszkvát, hogy hagyjon fel a háborús retorikával, és hajtsa végre a minszki megállapodásokban lefektetett biztonsági előírásokat.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még