logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A kijevi parlament nemzetközi intézményekhez fordul

Az ukrán parlament határozatot fogadott el kedden, amelyben nemzetközi intézményekhez és külföldi államokhoz fordul felhívással Oroszország Ukrajnával szembeni „katonai zsarolása” miatt.
A kijevi parlamentben 2020. október 20-án. Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki hivatal

A dokumentumot 282 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Minden frakció megszavazta, kivéve a Moszkva-barát Ellenzéki Platform – Az Életért párt képviselőcsoportját.

A határozat teljes elnevezése: a Verhovna Rada felhívása az ENSZ-hez, az Európai Parlamenthez, a külföldi kormányokhoz és parlamentekhez, valamint a nemzetközi szervezetek parlamenti közgyűléseihez az Ukrajnával szembeni katonai zsarolás elfogadhatatlansága miatt az Oroszországi Föderáció részéről, amelyet Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseinek megakadályozása érdekében folytat.

Az előterjesztésben a parlament kimondja, hogy Oroszországnak a nemzetközi partnerekkel szemben támasztott követelései, amelyekkel meg akarja akadályozni Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseinek megvalósulását, számos nemzetközi szerződés, valamint a nemzetközi jog elveinek és normáinak megsértését jelentik. A határozat értelmében elküldik a felhívás szövegét a felsorolt szervezetekhez és intézményekhez.

Az utóbbi időben a Nyugat és Oroszország között fokozódott a feszültség. Vlagyimir Putyin orosz elnök jogilag rögzített garanciákat követelt, amelyek kizárják a NATO további bővítését keleti irányba és fegyverek telepítését Ukrajnába, mert mindez szerinte veszélyezteti Oroszország biztonságát.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és az észak-atlanti szövetség több tagállamának vezetői visszautasították Moszkva e követelését.

Közben Oroszország nagy létszámú katonát és fegyverzetet vont Ukrajna határaihoz. Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára december 22-i sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Oroszország 122 ezer katonát állomásoztat Ukrajna határainak közvetlen közelében.

Ajánljuk még