logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vilnius: az orosz-fehérorosz hadgyakorlat közvetlen fenyegetést jelent Litvánia számára

Közvetlen fenyegetést jelentenek Litvánia számára a közös fehéroroszországi orosz-fehérorosz hadgyakorlatra érkező orosz csapatok – vélekedett szerdán a litván védelmi miniszter.

Arvydas Anusauskas, a NATO-tagállam tárcavezetője a Facebookon azt írta, hogy a jelenlegi helyzetben az orosz katonai erők Fehéroroszországba történő belépése a biztonsági helyzetet destabilizáló tényező, de még inkább közvetlen fenyegetés (a Fehéroroszországgal határos) Litvánia számára.

Anusauskas beszámolt arról, hogy szerdán találkozik az észak-atlanti szövetség kilenc olyan országának nagyköveteivel, amelyek aktívan részt vesznek Litvánia biztonságának megerősítésében. „Megvitatjuk a biztonsági helyzetet, és tájékoztatjuk a nagyköveteket Litvánia intézkedéseiről” – írta a miniszter.

A Szövetségi Eltökéltség – 2022 fedőnevű hadgyakorlatot – melyet az orosz-fehérorosz Szövetségi Államnak a nyugati határok védelmét célzó megállapodásai irányoznak elő – február 10. és 20. között tartják a védelmi erők harckészültségének ellenőrzésére – írta a TASZSZ. A közös erőcsoportosítás stratégiai elrettentési mechanizmust képvisel, és egy, a Szövetségi Állam elleni esetleges nagyszabású agresszió visszaverését gyakorolja – tette hozzá az orosz hírügynökség.

Ajánljuk még