logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyermekvédelmi vita Romániában – a magyarországi törvényből is merítettek

| Szerző: hirado.hu
Törvénybe foglalná a gyermek önazonosságának összes elemét és tiltaná a születési nem megváltoztatására, illetve a homoszexualitásra vonatkozó bármilyen anyag bemutatását Zakariás Zoltán, a romániai parlament magyar képviselője. A Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: a magyar gyermekvédelmi törvényből is merített ötletet.

A Magyar Nemzet kérdésére, mely szerint milyen módosításokat kezdeményezett a román parlamenti vitára váró gyermekvédelmi törvényben, Zakariás Zoltán elmondta: az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) részéről már nyáron bejelentették, hogy megvizsgálják, mennyire védi a gyermekek önazonosságát a román gyermekvédelmi törvény.

A jelenlegi előírások szerint a gyermeknek joga van arra, hogy megállapítsa és védelmezze a saját önazonosságát. De ennek meghatározása Zakariás Zoltán szerint Romániában hiányos. A születési okiratba jelenleg bekerül a gyermek neve, neme, állampolgársága és nemzetisége. Az EMSZ javaslatában ezeket az elemeket részleteznék. A gyermek nemét például az az orvos határozza meg és írja be a születési okiratba, aki levezette a szülést vagy megállapította a születést.

Az EMSZ javaslatában azonban az szerepel, hogy a gyermek neme vagy férfi vagy nő lehet. A nemzetiség esetében is tételesen rögzítenék, hogy azt a szülők állapítják meg.

Zakariás Zoltán szerint a gyermek önazonossága és ennek minden eleme ezáltal törvényileg lenne védett.

További két módosítást is javasolt az EMSZ. A gyermekek szexuális életre való nevelésével kapcsolatos cikkelyben tisztáznák, hogy szexuális egészségnevelésre szükség van, mivel Románia élen jár a kiskorúak terhességében, szülésében. Viszont csak a szülők dönthetnek arról, hogy a gyermekük ezeken részt vesz vagy sem. Kiegészítenék továbbá a gyermek védelmére vonatkozó részt azzal, hogy tilos bármilyen tartalom bemutatása, amely a nem megváltoztatására, illetve a homoszexualitásra vonatkozik.

Zakariás Zoltán a Magyar Nemzetnek elmondta:

a román jogszabály kiegészítésére vonatkozó ötletet a Magyarországon elfogadott, hasonló jellegű törvény adta,

de szó sincs a magyar szabályozás másolatáról. Az EMSZ a gyermek önazonosságának a részletezését a román törvényre szabott módosításként dolgozta ki. Ezek új elemek a magyarországi törvényhez képest.

Ha azonban a nem megváltoztatására, illetve a homoszexuális tartalmak tiltására vonatkozó részt nézzük, akkor az Zakariás Zoltán szerint hasonlít a magyar szabályozáshoz.

Az erdélyi politikus hozzátette: Kulcsár-Terza József parlamenti képviselőtársával közösen mutatták be kezdeményezésüket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciójának. Mindenki a saját belátása szerint csatlakozhatott a kezdeményezéshez, végül összesen heten adták a nevünket a javaslat iktatásához. Zakariás Zoltán szerint a szociáldemokraták és a nemzeti liberálisok, azaz a két nagy romániai kormánypártban is számos olyan képviselő, szenátor van, aki egyetért a kezdeményezéssel.

Borítókép: Zakariás Zoltán erdélyi politikus (Fotó: Facebook)

Ajánljuk még