logo

Műsorújság

Rendkívüli

Elhunyt a jósvafői barlangban eltűnt búvár

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bizalmat kapott az új cseh kormány

Bizalmat kapott csütörtök este a prágai parlamenti alsóházban a Petr Fiala vezette új cseh koalíciós kormány. Az önálló Csehország három évtizedes történetében a csütörtöki volt a leghosszabb olyan parlamenti ülés, amely a kormányprogrammal foglalkozott.
Petr Fiala, Andrej Babis Petr Fiala cseh miniszterelnök (b) Andrej Babis volt kormányfőnek, az ANO mozgalom vezetőjének beszédét hallgatja a parlament prágai üléstermében, ahol bizalmi szavazást tartanak az új, koalíciós kormány programjáról 2022. január 12-én. (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

A 200 tagú képviselőházban a szavazáskor az ülésteremben jelenlévő 193 képviselő közül a kormányprogramot 106-an támogatták, 87-en pedig ellene szavaztak. Betegség miatt mindkét oldalon több képviselő hiányzott az ülésről.

A hatályos szabályok szerint a bizalom megszerzéséhez a kormánykoalíciónak az ülésteremben jelenlévő képviselők egyszerű többségének a szavazatát kellett megkapnia.

Az ötpárti kormánykoalíciónak 108, a két ellenzéki pártnak pedig együttesen 92 képviselője van a 200 tagú alsóházban.

A parlamenti felsőház, a szenátus a kormányprogrammal nem foglalkozik.

Az önálló Csehország három évtizedes történetében ez a mostani volt a leghosszabb olyan parlamenti ülés, amely a kormányprogrammal foglalkozott. Eddig az új kormányról leghosszabban, 16 órán keresztül, 2018-ban tárgyalt a képviselőház. Leggyorsabban pedig, másfél óra eltelte után, 2003-ban kapott bizalmat a cseh kormány.

Petr Fiala miniszterelnök szerda reggel a maratoni ülést bevezető beszédében azt hangsúlyozta, hogy

a koalíciós kormány programja realista, nem ígér teljesíthetetlen dolgokat és célja, hogy Csehország a világ legfejlettebb országai közé kerüljön.

Az ANO mozgalom nem fog bizalmat szavazni a kormánynak, amely hazudik, mert programjában teljesíthetetlen dolgokat ígér – jelentette ki Andrej Babis, az ellenzéki mozgalom elnöke, volt kormányfő, aki majdnem másfélórás beszédben reagált Petr Fiala alig félórás felszólalására.

Tomio Okamura, a szintén ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártjának (SPD) elnöke ugyancsak több mint egyórás kritikus felszólalásában előre bejelentette, hogy pártja képviselői a kormány ellen fognak szavazni.

Petr Fiala polgári demokrata politikus ötpárti kormányát december 17-én nevezte ki Milos Zeman államfő. A cseh alkotmány szerint az új kabinetnek 30 napon belül kellett benyújtania a parlamentnek programját és bizalmat kérni maga iránt.

Ajánljuk még