logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lemondott a kazah kormány a tüntetések nyomán

Lemondott Aszkar Mamin kazah kormányfő, amit Kaszim-Zsomart Tokajev elnök elfogadott – közölte az államfő hivatala szerdán, miután az üzemanyagárak emelése az olajban gazdag közép-ázsiai országban tüntetéseket váltott ki, amelyekben közel 100 rendőr is megsérült.

A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti, amely azonban ügyvivőként hivatalban marad az új kormány megalakulásáig.

A hatóságok kedden késő este könnygázt vetettek be a közép-ázsiai ország legnagyobb városa, Almati főterén összegyűlt több száz fős tüntető tömeg feloszlatására.

Kazahsztánt eddig politikailag stabil és szigorúan ellenőrzött országként tartották számon, amit a volt szovjetköztársaság arra használt fel, hogy függetlenségének három évtizede alatt több száz milliárd dollár külföldi befektetést vonzzon olaj- és fémiparába. A legutóbbi tüntetések megingatták ezt a képet Kazahsztánról.

Kapcsolódó tartalom

Tokajev arra utasította a megbízott minisztereket és a tartományi kormányzókat, hogy állítsák vissza a cseppfolyósított gáz árának ellenőrzését, és terjesszék ki azt a benzinre, a gázolajra és más „társadalmilag fontos” fogyasztási cikkekre is.

Utasította továbbá az ügyvivő kormányt, hogy dolgozzon ki egy személyi csődtörvényt, és fontolja meg a közüzemi szolgáltatások árának befagyasztását, valamint a szegény családok lakbértámogatását.

Elmondta, hogy

a helyzet javul a tüntetések sújtotta városokban és településeken, miután kihirdették a kijárási tilalmat is magában foglaló szükségállapotot.

A tüntetések vasárnap kezdődtek a kőolajtermelő, nyugati Mangisztau tartományban. Ennek oka az volt, hogy egy nappal korábban feloldották a cseppfolyósított gáz – a népszerű autóüzemanyag – árplafonját, ami után annak ára több mint kétszeresére emelkedett.

Tokajev rendkívüli állapotot hirdetett ki Almatiban és Mangisztauban, és azt mondta, hogy belföldi és külföldi provokátorok állnak az erőszakos cselekmények mögött.

A belügyminisztérium azt közölte, hogy

Almatin kívül a déli városokban, Simkentben és Tarazban is kormányépületeket támadtak meg éjszaka, az összecsapásokban 95 rendőr megsérült.

Több mint 200 embert vettek őrizetbe.

Almati polgármestere, Bakitzsan Szagintajev a lakosokhoz intézett beszédében azt mondta, hogy a városban a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és a biztonsági erők őrizetbe veszik a provokátorokat és szélsőségeseket.

Moszkva párbeszédet szorgalmaz Kazahsztánban

Párbeszédet szorgalmazott szerdán Oroszország Kazahsztánban, ahol korábban nem látott zavargások törtek ki. A Kreml szóvivője pedig hangsúlyozta, Kazahsztán meg tudja oldani egyedül a problémáit, és fontos, hogy senki ne avatkozzon be.

A zavargások vasárnap este kezdődtek a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban, miután az országban eltörölték a cseppfolyósított földgáz árplafonját, és emiatt jelentősen megemelkedett a benzin alternatívájaként használt autógáz (LPG) ára.

„Figyelemmel kísérjük a szomszédos baráti országban zajló történéseket” – olvasható az orosz külügyminisztérium szerdai közleményében.

„Minden probléma békés, jogszerű, alkotmányos és párbeszéddel történő megoldását támogatjuk, nem pedig az utcai zavargásokat és a törvénysértéseket” – olvasható a közleményben.

Az orosz külügyi tárca reményét fejezte ki, hogy a helyzet minél előbb visszatér a normális kerékvágásba Kazahsztánban, amellyel Oroszország stratégiai partneri és szövetségi kapcsolatokat ápol.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője szerdán a RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint kijelentette, hogy Kazahsztán meg tudja oldani egyedül a problémáit, és fontos, hogy senki ne avatkozzék be. Hozzátette, hogy Kazahsztán nem kérte Oroszország segítségét a kormány lemondását kiváltó tüntetések kezeléséhez.

<< Vissza

 

 

Ajánljuk még