logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Támogatják Steinmeier elnöki újraválasztását a német koalíciós pártok

A német kormánykoalíció mindhárom pártja, a szociáldemokraták (SPD), a Zöldek és a liberálisok (FDP) is támogatják Frank-Walter Steinmeier német elnök újbóli megválasztását. A korábbi külügyminiszter a Szociáldemokrata Párt tagja, amely a koalíció legnagyobb tömörülése.

 

A liberálisok már korábban támogatásukról biztosították az elnököt, kedden pedig a Zöldek is beálltak mögé.

„Frank-Walter Steinmeier nagyon jó és széles körben tisztelt szövetségi elnök, aki első mandátuma idején nagy szolgálatot tett országunknak” – indokolta meg a Zöldek döntését a pártot vezető két társelnök, Robert Habeck és Annalena Baerbock a kedden kiadott közös közleményben, amelyet a párt több vezető tisztségviselője is aláírt.

A szociáldemokraták üdvözölték a Zöldek lépését.

Steinmeier politikai veteránnak számít, a kilencvenes évek óta aktív szereplője a német belpolitikai életnek. Egyebek között külügyminiszter és alkancellár is volt.

A szövetségi gyűlés február 13-án választja meg a német államfőt, öt évre. Mivel a kormánykoalíció pártjai abszolút többséggel rendelkeznek, elvileg semmi akadálya Steinmeier újraválasztásának.

A szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok összesen 776 képviselőt delegálnak az 1472 fős szövetségi gyűlésbe.

Az elnök hivatalosan Németország vezetője, és az ellenjegyzése szükséges ahhoz, hogy a jogszabályok törvényerőre emelkedjenek. Ezt leszámítva, szerepe nagyrészt ceremoniális, és diplomáciai eseményekre korlátozódik.

Ajánljuk még