logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Balázs: Kulcsfontosságú csúcstalálkozón tárgyal ma a miniszterelnök Brüsszelben

| Szerző: hirado.hu
Erős nemzetállamokra és pragmatikus döntésekre van szükség ahhoz, hogy az Európai Unió leküzdje az előtte álló kihívásokat és önálló, cselekvőképes tényezővé váljon a nemzetközi színpadon. Ebben kulcsszerepet játszik az EU legfontosabb politikai fóruma, az Európa Tanács, amelynek mai brüsszeli ülésén a nemzetállamok vezetői – köztük a magyar kormányfő – kijelölik az Unió politikai irányvonalát és a meghozandó intézkedéseket – hívta fel a figyelmet közösségi oldalán az államtitkár.

Az Európai Tanács mai brüsszeli ülésének „még akkor is döntő szerep jut, ha a föderális Európa víziójának hívei és az olyan uniós intézmények, mint a Bizottság vagy az Európai Parlament folyamatosan azon munkálkodnak, hogy csökkentsék a tanács súlyát és befolyását”, így gyengítve a tagállamok érdekérvényesítő képességét – írja közösségi oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára. A politikus szerint az állam- és kormányfőket tömörítő testület az EU legfontosabb politikai fóruma, ahol a nemzetállamok vezetői megvitatják a legfontosabb témákat, és kijelölik az Unió általános politikai irányvonalát és a meghozandó intézkedéseket.

Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Tanács szerepe különösen fontos, hiszen csak az erős nemzetállamokra épülő döntéshozatallal adhatunk hatékony válaszokat az előttünk álló kihívásokra. Az EU márpedig egyidejűleg néz szembe számos, a mai tanácskozást is tematizáló, a tagállamok és az EU stratégiai autonómiájával és szuverenitásával összefüggő kihívással: a migrációval, az energiaválsággal és a biztonsági, védelmi kérdésekkel.

A legutóbbi tanácsi ülésen az állam- és kormányfők felszólították a Bizottságot: vizsgálja felül a jelenlegi szabályozást, és tegyen javaslatot egy, a 21. század kihívásaihoz igazodó szabályrendszer kidolgozására – idézte fel az államtitkár, majd az uniós döntéshozók előtt álló főbb kihívásokat ismertetve leszögezte:

  • stratégiai kérdésként kell kezelni a határok fizikai védelmét és az illegális migráció megállítását
  • határozott válaszokat kell adni az Európa-szerte elszálló energiaárak kezelésére. A „brüsszeli méregzöld politika” ugyanis megbukott, a lakosságot pedig meg kell védeni az elszabadult energiaáraktól
  • szükség van a védelmi és katonai képességek fejlesztésére is, hiszen „ütőképes haderő nélkül nem beszélhetünk stratégiai szuverenitásról”.

„Ha ezeket a kihívásokat le tudjuk küzdeni, akkor az Unió egy önálló, cselekvőképes tényezővé válhat a nemzetközi színpadon.  Ehhez azonban erős nemzetállamokra és pragmatikus döntésekre van szükség. Ez egy intellektuális küzdelem, ma először ezt kell megvívni!”

– jelentette ki Orbán Balázs.

 

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcsértekezletén 2021. december 16-án (Fotó: MTI/Európai Tanács)

Ajánljuk még