logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Viktor és Emmanuel Macron is erős Európát akar

| Szerző: hirado.hu
A hazaszeretet, Európa megerősítése és az európai stratégiai autonómia kérdésében egyet fogunk érteni Macron elnök úrral – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Emmanuel Macron francia államfővel közösen tartott sajtónyilatkozatában hétfőn Budapesten.

A magyar kormányfő kifejtette, nincs stratégiai autonómia európai védelmi ipar, saját nukleáris energiaképesség, valamint mezőgazdasági önellátási képesség nélkül.

„Ezért mi támogatjuk a közös európai védelempolitikát, támogatjuk a nukleáris energiát és támogatjuk, hogy Európának erős agráriuma legyen”

– fogalmazott Orbán Viktor. Jó esély van arra, hogy „sikeres tárgyalásokat folytassunk” – mondta a miniszterelnök a délutáni megbeszélésekre utalva. Kitért arra, hogy 2007-ben járt utoljára francia elnök Magyarországon.

Mint mondta, a látogatásra az időjárás miatt a május lett volna ideális, hiszen akkor a legszebb Budapest és Magyarország, de – fűzte hozzá – politikára a december is jó lesz.

Orbán Viktor leszögezte, Magyarország tisztelettel viszonyul Macron elnökhöz, és miután Franciaország az enciklopédisták hazája, elfogadja azt a definíciót, amit legutóbb a francia elnök mondott kettejük viszonyáról: „politikai ellenfelek és egyúttal európai partnerek vagyunk.”

Közös európai gondolkodásra van szükség a külső határok jobb megvédéséért és a közös cselekvésért – hangoztatta a francia köztárasági elnök. Emmanuel Macron azt mondta: Magyarország és Franciaország nem mindenben ért egyet, de Franciaország lojális partner és Európa-párti.

Franciaországnak fontos a hazaszeretet, és az országokkal fenntartott kapcsolataiban az egymás iránti tisztelet

– tette hozzá az államfő, aki az európai szuverenitással kapcsolatban az európai uniós védelempolitika, a közös képességek építésének fontosságát hangsúlyozta, és megköszönte Magyarországnak, hogy elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.

A két ország találkozási pontjaként említette az űripart és az energetikai szuverenitást, amelyet a gázimport csökkentésével, az atomenergia útján elindulva kívánnak elérni. Vannak azonban eltérő álláspontok – mondta Emmanuel Macron, aki szerint fontos a médiapluralizmus és a jogállamiság tiszteletben tartása, valamint a kompromisszumra törekvő párbeszéd.

A visegrádi kormányfőkkel tervezett megbeszélésekre is utalva elmondta: lehetőség lesz beszélgetést folytatni a többi közt a digitalizáció témájáról – amely a január 1-jén kezdődő soros francia uniós elnökség egyik fontos célkitűzése lesz –, a migrációs politikáról és a jogállamiságról.

A soros francia elnökségnek két fontos eleme lesz:

vitát folytatnak majd arról, hogy az európai projektekbe hogyan kapcsolódhatnak be a fiatalok egyetemi programokon keresztül, és hogyan lehet a gazdaságot felvirágoztatni

– tudatta Emmanuel Macron.

Azt mondta: a tagállamokkal és az európai intézményekkel, különösen az Európai Bizottsággal folytatott párbeszéd során közösen, a tagállamok céljaihoz hű, egymást tiszteletben tartó megoldásokat kell találni.


Magyarországra látogatott hétfőn Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, akit  Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadott a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadja Emmanuel Macron francia elnököt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren (Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Botár Gergely)

A nap folyamán a Várkert Bazár épületében a V4-ek kormányfői egyeztetnek egymással, amely eseményhez a francia elnök is csatlakozik.

Ajánljuk még