logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Politikai koholmány a LIBE-jelentés a bizottság konzervatív tagjai szerint

| Szerző: hirado.hu
Egyetlen ténnyel sem tudták bizonyítani az Európai Parlament Budapestre delegált vizsgálóbizottságának többségben lévő baloldali tagjai, hogy sérülne Magyarországon a jogállamiság, beszámolójuk pusztán ideológiai jellegű és politikai célzatú koholmány – állítják a LIBE bizottság francia és spanyol konzervatív tagjai, akik újfent elhatárolódtak az uniós küldöttség jelentésétől, és kijelentették: rágalomhadjárat zajlik Magyarország ellen Brüsszel és az európai baloldal részéről.

Kiállt a magyar kormány mellett és újra elhatárolódott a LIBE bizottság jelentésétől a magyarországi jogállamiság helyzetét vizsgáló uniós küldöttség két jobboldali tagja. Nicolas Bay francia és Jorge Buxadé spanyol európai parlamenti képviselők szerint a LIBE-jelentés nem volt több mint egy politikai rágalomhadjárat Magyarország ellen, hiszen a baloldali képviselők egyetlen ténnyel sem tudták bizonyítani, hogy sérülne Magyarországon a jogállamiság.

Nicolas Bay, az Identitás és Demokrácia képviselőcsoport francia alelnöke a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében kijelentette, hogy a LIBE, azaz az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságának őszi, úgynevezett tényfeltáró küldetése után

a baloldali kollégáik által írt jelentés nem tényszerű elemeken alapul és tisztán ideológiai jellegű, a beszámoló nem más, mint az európai baloldal politikai kísérlete előzetes elképzeléseik bizonyítására.

Summázatában Bay elárulta, a jelentést pusztán civil szervezetektől származó, ideológiai okokból fakadó politikai vádak halmazának tartja, és rámutatott: a háromnapos magyarországi kiküldetésen egyetlen tény vagy konkrét eset sem hangzott el annak bizonyítására, hogy a kormány részéről megsértették volna a jogállamiságot.

Valójában azt láttuk Magyarországon, hogy a többi tagállamtól eltérően, amelyeket azonban nem érnek állandóan támadások, a magyar közvitában sokféle vélemény zajlik, és minden szervezet szabadon megnyilatkozhat. Emellett a magyar intézmények kiegyensúlyozottnak tűnnek, és professzionálisan, politikai beavatkozás nélkül végzik munkájukat

– írja bejegyzésében a képviselő, kiemelve, hogy következtetéseit a jelentés kizárólag a magyar kormány ellen nyíltan felszólaló szervezetek, személyiségek véleményére alapozza, egyéb megállapításokat azonban nem vett figyelembe. A francia bizottsági tag emellett sajnálkozásának adott hangot, hogy spanyol kollégájával nem tudták megfelelően hangsúlyozni az ezzel kapcsolatos álláspontjukat.

Nicolas Bay október elején, budapesti küldetése idején a Kossuth Rádiónak nyilatkozva kiemelte:

Ez az eljárás a brüsszeli technokraták szája íze szerint alakul. Arra szolgál, hogy megpróbálja megakadályozni azt a politikát, amelyet Magyarország követ a népességgyarapodás mellett, az LMBTQ-propaganda iskolákba juttatása vagy a migráció ellen.

Hozzátette azt is, hogy mivel az Európa Tanács blokkolta a hetes cikkelyt, semmi értelme nem volt Budapestre küldeni a bizottságot. Korábban a francia politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a delegáció magyarországi látogatásán meghallgatott emberek – politikusok, civilek, bírák és még sokan mások – háromnegyede a magyar baloldali ellenzékhez köthető, így nem képviseli megfelelően a magyar társadalmat.

Jorge Buxadé Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek frakció spanyol képviselője, a LIBE másik jobboldali tagja a Hír TV-nek szeptemberben adott interjúban pedig kijelentette: a bizottság magyarországi meghallgatásait színjátéknak tartja.

„Érthetetlen, hogy Brüsszel miért folytat bosszúhadjáratot az Orbán-kormány ellen, ugyanis ellentétben más uniós tagállamokkal, Magyarországon demokrácia és sajtószabadság van” 

– hangsúlyozta a képviselő. Buxadé felszólalásaiban egyébként rendre kiáll a nemzeti szuverenitás mellett, gyakran kritizálja az Európai Bizottság menekültügyi politikáját, és ellenzi a tömeges bevándorlást.

A két európai parlamenti képviselő újabb, nyilvánosság elé tárt éles elhatárolódásáról a magyarországi LIBE-misszió következtetéseivel összefüggésben Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője is beszámolt hivatalos Facebook-oldalán.  A politikus kiemelte, hogy Bay és Buxadé szerint a LIBE-jelentés nem volt több mint egy politikai rágalomhadjárat Magyarország ellen, hiszen a baloldali képviselők egyetlen ténnyel sem tudták bizonyítani, hogy sérülne Magyarországon a jogállamiság.

„Erről azonban már sem a HVG nevű álhírportál, sem a hazája lejáratására mindig kapható Donáth Anna nem számolt be. Ők kizárólag a LIBE-misszió jelentéséről beszélnek. Így hazudja el a baloldal a valóságot!”

– írta posztjában Hidvéghi Balázs.

Kiemelt képen: Gwendoline Delbos-Corfield francia európai parlamenti (EP) képviselő, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport alelnöke, a LIBE tényfeltáró delegációjának vezetője. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még