logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel 700 ezer euróval segíti a határon rekedt migránsokat

| Szerző: hirado.hu
Brüsszel 700 ezer eurós humanitárius támogatást nyújtott a fehérorosz határon rekedt migránsoknak – közölte szerdán az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete. A magyar határt, így az Európai Uniót 2015 óta védi a magyar kerítés. A magyar kormány eddig több mint 1,5 milliárd eurót, csaknem 600 milliárd forintot költött el határvédelemre, a kormány álláspontja szerint így jogosan elvárható, hogy Brüsszel hat év után térítse meg a külső határokat védelmező országoknak a határvédelem költségeit.

Első körben a bizottság 200 000 eurót utalt át a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének (IFRC). Ez a támogatás az IFRC által kezelt Katasztrófavédelmi Sürgősségi Alaphoz való átfogó uniós hozzájárulás részét képezi, amit a Fehérorosz Vöröskereszt segélyszervezethez juttatnak el.

A bizottság további 500 000 euró finanszírozást is mozgósított, és egyeztetést folytat az unió humanitárius partnerszervezeteivel a pénzeszközök felhasználása érdekében.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós arra kérte a humanitárius szervezeteket, hogy a támogatást folyamatosan juttassák el a menekültek és migránsok e nagyszámú csoportjához.

Az Európai Bizottság készen áll arra, hogy a sürgős szükségleteket fedező finanszírozást nyújtson, amint a humanitárius partnerszervezetek hozzáférése a határokon rekedt migránsokhoz akadálytalan lesz

– tette hozzá. Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke Twitter-üzenetében hangsúlyozta:

„Európa a fehérorosz határon rekedt emberek oldalán áll, készek vagyunk többet is tenni értük.”

„A fehérorosz rezsimnek azonban fel kell hagynia azzal, hogy embereket csal csapdába és életveszélybe sodorja őket” – hívta fel a figyelmet a bizottsági elnök. Az EU által biztosított segély élelmiszereket, takarókat, higiéniai és elsősegélycsomagokat és azok szállítását fogja fedezni.

Brüsszel nem fizet azért, hogy Európa külső határain falakat építsenek

Orbán Viktor miniszterelnök november elején szólította fel ismét Brüsszelt, hogy a testület térítse meg a magyar határvédelmi intézkedések költségeit.

Magyar határ (Forrás: Facebook)

A magyar határkerítés 2015 óta védi nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió biztonságát is. Orbán Viktor az elmúlt hetekben beszélt arról, hogy továbbra is küzd azért, hogy Brüsszel fizesse ki a védekezés költségeinek legalább egy részét. A miniszterelnök Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság (EB) elnöknek írt levelében leszögezte: ideje, hogy az EB megtegye azt, amit már évekkel ezelőtt meg kellett volna tennie: ismerje el, hogy a külső határok védelme az európai szolidaritás vitathatatlan megnyilvánulása, és a tagállamok ez irányú erőfeszítései elismerést és támogatást érdemelnek. A kormányszóvivő múlt pénteken hívta fel arra a figyelmet, hogy

a kormány eddig több mint 1,5 milliárd eurót, csaknem 600 milliárd forintot költött el határvédelemre, nemcsak a magyar embereket és a magyar határt, hanem az egész Európai Uniót védve az illegális migrációtól.

Így jogosan elvárható, hogy Brüsszel térítse meg a külső határokat védelmező országoknak a határvédelem költségeit.

Ajánljuk még