logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bojkottálhatja a következő olimpiát az Egyesült Államok

| Szerző: hirado.hu
Kevesebb mint három hónap múlva kezdődik a pekingi téli olimpia, és Joe Biden kormányának el kell döntenie, hogy hivatalosan képviselteti-e magát a világeseményen. A Fehér Ház várhatóan még ezen a héten dönt a diplomáciai bojkott ügyében. Közben civil jogvédő szervezetek azt követelik, hogy a teljes amerikai olimpiai csapat bojkottálja a pekingi játékokat – ilyenre nem volt példa az 1980-as moszkvai olimpia óta.  
Joe Biden amerikai elnök videokonferencia keretében találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel (a képernyőn) a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-szobájából 2021. november 15-én. (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

A Fehér Ház várhatóan napokon belül bejelenti, hogy sem Biden elnök, sem más kormánytisztviselők nem vesznek részt a pekingi játékokon. Biden és tanácsadói köre egyelőre nem hozott végleges döntést, de a demokrata többségű szenátus – Nancy Pelosi vezetésével – hivatalos ajánlást tett az elnöknek, aki várhatóan még ebben a hónapban jóváhagyja azt – írja a The Washington Post kormányzati forrásokra hivatkozva. Noha az olimpiai játékok a világ legnagyobb sporteseménye,

udvariassági gesztussá vált, hogy a szervező ország (nyári olimpia esetében a rendező város) meghívja a játékokon résztvevő országok diplomáciai testületeinek képviselőit a nyitó- vagy a zárórendezvényre.

Az amerikai diplomáciai bojkott a kínai kormány vélt emberi jogi visszaéléseire adott válaszlépés lenne, tiltakozás a kommunista állam katonai jelenléte ellen Hongkongban, Tibetben és Hszincsiang tartományban – számolt be a baloldali napilap online kiadása.

A Washington Post szerzője kitért arra, hogy az olimpia bojkottálásának témája nem kapcsolódott Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök hétfői videókonferenciájához, amelyet mind amerikai, mind kínai részről sikeresnek értékeltek. A Washington Post szerint a kínai elnök a videós megbeszélés során fel akarta vetni az olimpia kérdését Bidennek, sőt akár személyesen is meghívta volna amerikai hivatali partnerét a 2022. február 4-i nyitóünnepségre, ám a kérdés végül nem került szóba a három és fél órás találkozón.

A Mitt Romney republikánus szenátor szintén a pekingi olimpia gazdasági és diplomáciai bojkottja mellett érvelt korábban a The New York Times-ban. Azonban hozzátette, hogy a teljes bojkottot, vagyis az amerikai sportolók távol tartását nem támogatja, az ugyanis kontraproduktív lenne az egykori republikánus elnökjelölt szerint.

„A tekintélyuralmi államokban az olimpia gyakrabban volt a propaganda eszköze, mint a reformok mozgatórugója”

– írta Mitt Romney.

Felhívta továbbá a figyelmet, hogy amikor Jimmy Carter elnök elrendelte az 1980-as moszkvai játékok teljes bojkottját, azzal komoly propagandaeszközt adott a Szovjetunió kezébe, és ezt a hibát Kína esetében tanácsos lenne elkerülni.

A Biden-kormányzat hónapok óta hallgat a pekingi téli olimpiával kapcsolatos kérdésekről, ahogy azt sem kommentálták, hogy az elnök támogatná-e a sportolók teljes bojkottját. Ez utóbbit  különösen az amerikai civil jogvédő szervezetek követelik.

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még