logo

Műsorújság

×

social

élő

Rendkívüli

ÉLŐ | Kövesse itt a nap 24 órájában az ukrán válság legfrissebb fejleményeit

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kiürült a migránstábor, ropogó fegyverek – a lengyel nemzetvédelmi miniszter propagandaakcióra hívja fel a figyelmet

| Szerző: hirado.hu
Egy hete éleződött ki a lengyel-fehérorosz határon a migránsválság. Azóta több áttörési kísérlet is zajlott, amelyet a lengyel hatóságok visszavertek. A lengyel védelmi minisztérium szerint most újabb akció készül. Megszólalt Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter is, aki óvatosságra int.

Mariusz Błaszczak közösségi oldalán osztotta meg azt a videót, amelyből kiderült, hogy a migránsok eddigi táborhelye kiürült. A lengyel közlés szerint a tábort korábban megtöltő migránsok jelenleg egy határátkelőre költöztek a fehérorosz szolgálatok ellenőrzésével.


A Kuźnica határátkelőhöz tartó migránsmenetről közzétett videóban jól látható a szervezett vonulás. 2015-ben is láthattunk hasonló vonulást, amikor több száz migráns indult el Ausztria felé Magyarországon keresztül. „Ami most Lengyelországban történik, az egy sokszorosan kipróbált forgatókönyv” – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója az M1 Ma Reggel korábbi műsorában. A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy várhatóak úgynevezett elterelő hadműveletek, ami nehezíti a lengyel határvédelem helyzetét, hiszen kettős feladatot kell ellátniuk, a védekezés mellett folytatni kell a határszakasz építését is.


Sorozatlövés is eldördült napközben a térségben

A lengyel védelmi minisztérium lövéskeről is megosztott egy videót. Közlésük szerint a lövések hangja – valószínűleg vaktöltényből származó – mindennapos jelenség a határon, amellyel katonáik és tisztjeik szembesülnek.

Miközben a lengyel hatóságok az áttörési kísérletek értelmetlenségére próbálják felhívni az EU belső országaiba igyekvő illegális bevándorlók figyelmét, nagy rohamra készülnek a lengyel-fehérorosz határnál egyre nagyobb számban gyülekező migránsok  – hívta fel a figyelmet az M1 helyszíni tudósítója a csatorna Ma reggel című műsorában. 

A címlapfotó illusztráció. 

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még