logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyelek

| Szerző: hirado.hu
Újabb erőszakos tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel-fehérorosz határon csütörtökre virradó éjjel – közölte a lengyel belügyminiszter-helyettes, Bartosz Grodecki a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióval.

Grodecki 150 fős csoportról beszélt. A lengyel határőrség szóvivője, Ewelina Szczepanska később a PAP hírügynökségnek elmondta: az eset a Bialowieza település közelében történt, a migránsok fadarabokkal és kövekkel dobálták meg a határőröket.

A meghiúsított áttörési kísérlet után a migránsok egy része tüzeket rakott közvetlenül a határvonalnál, másokat a fehérorosz határőrök az erdőbe vittek el – számolt be Szczepanska.

A határon éjszaka kialakult helyzetet Grodecki súlyosnak minősítette, közlése szerint a Bialowiezánál történtek mellett más határsértési kísérletek is voltak. A miniszterhelyettes lehetséges forgatókönyvnek nevezte, hogy csütörtök este újabb támadás éri a lengyel határt.

Lengyelországban csütörtökön az állami ünnep, a Függetlenség Napja alkalmából országszerte megemlékezéseket tartanak, a hagyományos varsói Függetlenség Menete biztosítására pedig jelentősebb rendvédelmi erőket vezényelnek ki. A menet befejezése után ezeket az erőket a határra irányítják át – közölte Grodecki. Szavai szerint a fehérorosz oldalon feltételezhetik, hogy az ünnep miatt „két frontra” megosztott lengyel erők gyengébbek lesznek a határszakaszon.

Előző napi közlemények szerint szerdára virradóra a migránsok három nagyobb csoportja, összesen mintegy 360 személy tett erőszakos kísérletet a lengyel-fehérorosz határ átlépésére. Egy részüknek sikerült átjutnia Lengyelország területére, a lengyel határőrség azonban visszafordította őket.

A lengyel rendőrség bejegyzése a Twitteren a határról: 

Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon közel 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Varsó a Minszkkel szembeni uniós szankciók kiterjesztését szorgalmazza. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy a szankciókat a jövő héten terjesztik ki.

A „keleti szomszéd irányából érkező agresszióról” írt csütörtökön a Függetlenség Napja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Úgy látta: a mai helyzet nem olyan drámai, mint 103 évvel ezelőtt, amikor a lengyelek az életüket is kockára téve az ország függetlenségéért küzdöttek.

Jelenleg a keleti országhatáron „új típusú háború zajlik”, ebben a civileket és a médiatartalmakat használják „harci eszközként” – írta a kormányfő, aki szerint mindemellett változatlanul érvényes, hogy a biztonság mértéke a Lengyelország, ennek határai és szuverenitása védelmére tanúsított készségtől függ.

Összehasonlította az 1918-as és a mai eseményeket Andrzej Duda elnök is, aki az ünnep alkalmából tábornoki kinevezéseket átadva kijelentette: a megemlékezések idén nehezebb helyzetben zajlanak, mint eddig, Lengyelország határain ugyanis először szembesülnek az „olyan különös jelenséggel, mint amilyen a hibrid támadás”.

 Az Európai Unióba igyekvő migránsok a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 10-én. Az éjjel migránsok két nagyobb csoportja átszakította a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. A lengyel biztonsági erők egyeseket elfogtak és visszafordítottak Fehéroroszországba, más migránsoknak sikerült továbbszökniük. MTI/EPA/BELTA/Leanyid Scseglov

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még