logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Orbán Balázs: Jelentős győzelem született a migrációs politikában

| Szerző: hirado.hu
A magyar álláspontot tükröző fényes közép-európai győzelem született a migrációs politikában pénteken, az Európai Tanács (ET) ülésén – jelentette ki Facebook-oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára. 

Jelentős, a magyar álláspontot tükröző közép-európai győzelem született a migrációs politikában pénteken, az Európai Tanács (ET) ülésén – jelentette ki Facebook-oldalán Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára.

A politikus szombati posztjában közzétett beszámolója szerint az ET ülésén a V4-ek, a balti államok és Dánia „összezártak”, a tagországok állam- és kormányfőinek következtetéseit tartalmazó dokumentum pedig kimondja:

Brüsszel migrációs politikájának jogi környezetét alapjaiban újra kell alkotni, és a valósághoz kell igazítani. 

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint ezzel az Európai Tanács egy olyan feladatot szabott meg az Európai Bizottság számára, amely a 2015 óta konzekvensen képviselt magyar álláspontot tükrözi. Magyarország ugyanis már évek óta arra hívja fel a figyelmet, hogy a migrációs válság egyik fő oka éppen az elavult jogi szabályozásban keresendő.

Az Unió jelenlegi migrációs politikája olyan nemzetközi jogi normákon alapul, amely a 20. századi körülmények között még megfelelő volt, a 21. század tömeges migrációjára azonban már alkalmazhatatlan, mivel nem tesz különbséget azok között, akik ténylegesen nemzetközi védelemre szorulnak, és azok között, akik csupán a jobb élet reményében indulnak útnak, így lényegében a jelenlegi rendszer meghívólevelet jelent.

– magyarázta a parlamenti államtitkár és kijelentette:

„tettünk egy nagy lépést a cél érdekében”

ami első körben olyan uniós jogszabályok megalkotását vetíti előre, amelyek elejét veszik az embertömegek útnak indulásának az Európai Unió területére, illetve arra kényszeríti a bevándorlókat, hogy kérelmüket az unión kívül adják be. „Mindezt erős határvédelemnek kell kiegészítenie, amely elvet az európai tanácsi következtetés is tartalmazni fogja ” – fűzte hozzá Orbán Balázs.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

Érdekes lehet számodra:

Ajánljuk még